Uspeh.

Buzzword današnjice. 

Preplavljeni smo blog postovima, podkastima, knjigama i video materijalima na tu temu. Znaš već one naslove: “Otkrijte pravu tajnu uspeha”, “7 principa uspeha”, “Šta rade i kako razmišljaju uspešni?”, “5 jutarnjih rutina koje garantuju uspeh”. 

Klićemo na njih, jer naravno svi želimo da se osećamo uspešno. Problem je samo što se većina tih “recepata” odnosi na ono što današnje društvo definiše kao uspeh, a to su (uglavnom) bogatstvo, slava i moć. 

Ovo može biti pogubno, jer ćemo možda celog života juriti ciljeve koje nećemo dostići. Ili, još gore, one koji uopšte i nisu naši. Da ne bismo upali u tu zamku, važno je da svako za sebe definiše uspeh i tako krene na put koji će ga zaista usrećiti i ispuniti.

A kako da definišeš uspeh po svojoj meri? Nemam formulu (bezveze, znam), ali imam predlog za nekoliko koraka koji ti mogu pomoći u tome. Treba ti mesto gde ćeš da zapišeš svoje misli i 10-15 minuta.

Hajde da krenemo od osnove:

# 1 Postavi sebi pitanje

Šta je uspeh?

Zapiši prvo što ti padne na pamet. Onda idi korak dalje, proširi pitanje i razmisli šta je uspeh za tebe. Kako on izgleda po tvojim merilima? Piši dokle god imaš ideja i asocijacija. Ne ograničavaj se, već dozvoli sebi da sanjaš. Zamisli svoj idealni život na svim poljima i prenesi ga na papir. I to bez ograničenja – ništa nije ni previše ni nedovoljno veliko.

# 2 Zaboravi na druge

Nebitno je šta mama, tata, tetka, komšija Pera ili bilo ko drugi misli da bi trebalo da radiš ili postigneš da bi te smatrali uspešnim. Nismo ovde da bismo ispunjavali bilo čija očekivanja, osim svojih.

A nismo ovde ni da bismo se takmičili sa drugima.

Porede nas od rođenja – kada samo prohodali i progovorili u odnosu na braću, sestre, decu iz komšiluka. Onda se porede naše ocene i uspeh u vannastavnim aktivnostima, koliko smo bodova imali na prijemnom, da li smo upisali fakultet. Da li smo ga, kojom brzinom i sa kojim prosekom završili. Na red nakon toga dolazi zaposlenje – da li smo našli posao, gde, kolika nam je plata. 

Neretko, dolazi do poređenja i na izuzetno ličnom planu braka i potomstva – Milenina ćerka se udala i kupila kuću, Draganov sin se oženio i čeka prvo dete, a kad ćeš ti sve to?

Nesvesno usvajamo te šabole i počinjemo na uspeh da gledamo kao na trku u kojoj treba da prestignemo druge, iako često ni ne trčimo kao istom cilju. Ako je neko “uspešniji” od nas imamo osećaj da manje vredimo. 

Istina je da je uspeh drugih ljudi potpuno nevažan.

Ono što je za tebe uspeh, ne mora da bude i za njih i obrnuto. Čak i da jeste, život nije ni trka ni takmičenje. Uspeh se ne meri obavezno u novcu, skupocenim stvarima, brzinom stizanja do cilja ili statusom bilo koje vrste. Meri sa samo u odnosu na ono što ti želiš.

Zaboravi šta drugi žele i koja su njihova merila i drži fokus na onome šta ta reč predstavlja za tebe. 

Da imaš više vremena za aktivnosti sa decom? Dobiješ unapređenje? Kupiš novi auto? Preurediš kuću? Imaš slobodu da putuješ gde i kada hoćeš? Više vremena za svoj hobi? Da zaradiš svoj prvi milion?

Svi odgovori su tačni, važno je samo da su tvoji. Jer ovo je tvoj život. A uspeh definisan onako kako je tebi najbitnije i najsmislenije će ti pomoći da uočiš i ceniš sve svoje male i velike pobede, ali i da preguraš izazovne periode.

# 3 Preciziraj odgovor(e)

Sada kada znaš (barem okvirno) kako uspeh izgleda za tebe, pusti mašti na volju i pokušaj da kreiraš i oživiš slike u glavi.

Recimo da želiš da provodiš više vremena sa decom. Da li bi to bio neki određeni dan u nedelji ili više njih? Ceo dan ili popodne? Šta biste radili zajedno? Gde biste išli? Kakve bi vam sve aktivnosti donosile radost? Shvataš već pravac.

Ovo može da bude korisno zato što što smo precizniji u zamišljanju onoga što želimo, to postajemo više vezani za taj ishod. To onda dolazi u naš fokus, penje se na listi prioriteta, daje nam vetar u leđa i lakše na kraju postaje deo našeg života. Kad stvari postanu teške ili komplikovane, neka od tih scena – na primer, opušten dan na igralištu sa decom (ovo naravno zameni onim što je tvoj cilj), daće ti snagu i motivaciju da nastaviš dalje.

Preciznija ideja može da bude korisna i prilikom donošenja svakodnevnih odluka koja utiču na postizanje onoga što smatramo uspehom. Lakše nam je da pravimo izbore ako “manje kilograma i bolja forma” zamenimo sa “da ponovo nosim one farmerke koje su 3 broja manje od ovih”. Ili da umesto “više slobodnog vremena” zapišemo “radna nedelja od 4 dana i do 30 radnih sati”.

# 4 Postavi pitanje ponovo

Pitaj sebe još jednom – šta za mene znači uspeh?

Izmeni, dopuni, uobliči sve do sada napisano. Kad završiš, ako želiš, možeš i da zapišeš ono do čega si došao na parče papira i okačiš na vidno mesto, kao izvor inspiracije.

Postavljaj sebi ovo pitanje s vremena na vreme, kako bi proverila da li se i dalje krećeš u smeru u kojem želiš. Život i naši prioriteti se konstantno menjaju i potpuno je u redu da odustanemo od nekih ciljeva i da se naša vizija idealnog života menja.

Dokle god živimo u skladu sa svojim vrednostima, iskreni smo prema sebi i stremimo ka onome što nam je bitno, živimo uspešan život.

Još jedna važna stvar za kraj

Korisno je da redovno podsećamo sebe da uspeh nisu samo ciljevi, već i svakodnevni osećaj.

Svaki put kad postignemo zacrtani cilj, osećamo se dobro i ispunjeno. Ali to ne znači da samo u tom trenutku treba da budemo srećni i zadovoljni. Važno je da uživamo u putu do tog cilja i da cenimo svaki napredak. 

Za mene je uspeh sloboda, osećaj sličan prvom velikom udahu kiseonika nakon intenzivnog hikinga. Ima ukus svežeg vazduha i povetarca na nadmorskoj visini od 1000+ m, toplih zelenih i plavih tonova, a miriše na poljsko cveće i bagrem u proleće.

Takođe, znači i prisutnost. Da naučimo lekciju da uspeh nije nešto što besomučno tražimo i ne obaziremo se na život koji teče i prolazi pored nas.

Tek kad sam priznala sebe u sadašnjosti, počela sam zapravo da živim svoj uspeh. A on, gle čuda, od tada ide samo na gore.

Hajde da ovoj razgovor nastavimo na Facebook-u. Napiši mi šta za tebe znači uspeh.

0 Shares:
You May Also Like