„Kako istrčiš polumaraton?“, pitali su me.

Tako što pretrčiš prvi kilometar. 

I nastaviš da trčiš redovno, kilometar po kilometar.

„Kako meditiraš višesatno?“, pitali su me.

Tako što meditiraš 5 minuta i nastaviš da meditiraš svakodnevno, 5 po 5 minuta.

Kako se boriš sa stresom? Tako što naučiš da dišeš i nastaviš da dišeš duboko, udisaj po udisaj.

Udahni vazduh kao da želiš da pročistiš svaku venu u krvotoku. 

Udahni vazduh tako da ti deluje da su se pluća rascvetala poput lotosa. Udahni vazuduh da možeš da osetiš kako ti struji celo telo.

Kada nismo u kondiciji mučenje je pretrčati 21 km. Ili meditirati 5 sati. Ili duboko disati 20 minuta. Dobra vest je da vežbom sve možeš da popraviš.

Od svih aplikacija koje imam na svom pametnom satu, najzahvalnija sam za aplikaciju Breath, tj. Diši. Ima i mali podsetnik da napraviš predah u toku dana. Odvojiš oči od ekrana i posmatraš ritmično približavanje i udaljavanje cveta. Približavanje demonstrira udah blagom vibracijom na ruci. Kada cvet krene da se udaljava i vibracija prestane, vreme je za izdah. Jedan minut je dovoljan kao zagrevanje za duboko disanje.

Mi odrasli često mislimo da zato što smo odrasli sve treba da nam ide lagano i od ruke. A zapravo se ponašamo isto kao i dete kad je pred nama izazov u kojem nismo baš vešti. Život nam šutira felširane lopte, nižu se teške i neprijatne situacije iz kojih izlazimo kao pobednici samo kada se ne predamo.

Kako ja to svojoj deci objašnjavam, kad krene plač jer im je nešto previše teško u tom trenutku, radi najbolje što možeš.

Zašto pominjem ovo? Jer u stalnoj žurbi, mi zaboravimo da zaista dišemo.

Kada se ne osećamo sasvim svoji, nije nam potrebna čokoladica, već duboki udah. Prvi udisaji su najteži, ali kako nastavljamo da dalje udišemo i izdišemo sve ono što nam je teško na duši, postaje sve lakše. Kao i sve drugo u životu.

A efekti od samo 5 minuta disanja traju duže nego oni koje dobijamo od jedne čokoladice. 

Kreiraj za sebe izazov – svakog dana na par minuta svesno diši. Da bi napredovala, na svakih nekoliko dana produži vreme koje provedeš svesno dišući. Ova vežba će pozitivno uticati ne samo na nervni sistem i pomoći ti da ublažeš efekte stresa, već će ti pomoći i da povratiš prisutnost i fokus.

Ozbiljan uticaj i razliku pre & posle imaćeš već nakon nedelju dana svakodnevne meditacije i dubokog disanja. Takođe, možeš preuzeti aplikaciju Headspace (ja je obožavam) koja tokom COVID-a ima i besplatne sesije.

Da bi počela sa meditacijom, treba ti 3 minuta dnevno. Da počneš sa dubokim disanjem, treba ti 1 minut dnevno.Ako ti ovo zvuči kao prevelika obaveza, uključi molim te štopericu sledeći put kad kreneš da skroluješ feed na društvenim mrežama.

Vremena imaš, razlika je samo u tome na šta biraš da to vreme trošiš danas.

0 Shares:
You May Also Like