Upoznaj me

Zdravo, ja sam Ivana.

Pre nego što pročitaš čime se bavim, želim da ti poželim dobrodošlicu  na moj blog.

Kada sam ga 2012. pokrenula, pisala sam uglavnom o internet marketingu i Google Ads-u (potcenjena, a moćna platforma za oglašavanje koja je zauvek moja ljubav). Bio je to dobar poligon za vežbanje. Dok sam pripremala tekstove morala sam da istražujem, popunjavam neke rupe u svom znanju i učim.

Kako to obično biva, život menja planove i prioritete, pa je blog u nekom trenutku ostavljen da se stara sam o sebi. A onda sam 2019. poželela da napravim mesto gde mogu da pričam o tehničkim aspektima oglašavanja i aktivnostima online biznisa, ali i o preduzetništvu, mindsetu i prevazilaženju ograničavajućih uverenja koje nas drže u mestu, a o kojima se ne piše dovoljno.

Tako je i započelo ulepšavanje bloga. Prvo je na red došlo brisanje prašine sa starih članaka. Zajedno sa svojim timom unapredila sam ih i dopunila svežim informacijama, kako bi sve to bilo kompaktnije i relevantnije za tebe koji čitaš danas. Nakon toga smo nastavili sa kreiranjem sadržaja za koji se nadam da će ti biti koristan i zanimljiv.

Ko je Ivana?

Ivana je radoznali avanturista. Obožavam prirodu, hiking, trčanje i treninge snage. Često osećam da imam energije za tri prosečne osobe.

Na moju radost, naš mlađi sin je nasledio moj temperament i energiju, pa nam nikada nije dosadno u kući. Nedavno je, na plus 25 stepeni, uleteo u kancelariju sa pletenom drečavo-zelenom kapom u obliku sove sa dve kikice sa strane i dramatično izjavio u power pozi (tako je zovem pozu kad mali dečaci rašire noge i prekrste ruke sa odlučnim pogledom) da je došao da crta i pravi mi društvo i da ništa tu ne mogu da uradim. To se inače dogodilo usred važnog video poziva. Priznajem da dižem belu zastavicu za predaju kad je taj četvorogodišnjak u pitanju.

Kakve veze ima on sa celom pričom? Velike. On i njegov sedmogodišnji brat imaju najviše zasluga za to što nam je danas kompletno poslovanje online i to u kancelariji u kući.

Razvojni put 12-godišnje karijere

Pre 12-tak godina počela sam da se bavim marketingom za eCommerce biznise i prepoznala ogromni potencijal rasta, pa sam se u eCommerce-u i zadržala. 

Trivia: Među prvima u Srbiji, počela sam da se bavim kanalima za plaćeno oglašavanje (Google i Facebook Ads). MCC za Google Ads (krovni nalog) otvorila sam 2008. Još uvek se sećam prve pokrenute reklame na Facebooku – bila je to vrlo rudimentalna kampanja za iPhone 3GS case na Danskom tržištu, 2009.

Čvrsto zastupamo stav da nije OK da učiš trošeći novac klijenata koju su te platili da nešto napraviš.

Zato smo napravili poligon na kojem smo testirali, isprobavali i učili online marketing. Tada već bračni partneri, Marko i ja smo ušli u prvo poslovno partnerstvo. Napravili smo 2010. našu prvu online prodavnicu sa početnim kapitalom od 100€ i dva para vrednih ruku.  Uspeli smo da ideju iznesemo do kraja, uz sve prepreke koje početnici u pravljenju online prodavnice mogu da imaju. Gledano iz ove perspektive, sav taj rad mi je baš nekako cakan. Prodavnica je i danas, deset godina kasnije, profitabilna. A to je stvarno dobar osećaj.

Tačno dve godine kasnije, rodilo se naše čedo Optimus Media. Imali smo znanje u eCommercu (primarno sa skandinavskih tržišta), razvijali smo online prodavnicu na domaćem tržištu i bili željni znanja, napredovanja i dodatnih sredstava za investiranje. Sve to u kombiniaciji sa činjenicom da je za ulazak u usluge cena niska, podstaklo nas je da napravimo agenciju. Osmislili smo je tada kao full stack agenciju za internet marketing, prvenstveno za domaće tržište

Tu smo glamurozno fejlovali. 

Iako smo oboje FON-ovci, nedostatak agencijskog iskustva i konekcija nas je dosta kočio. Kada se u jednačinu doda gomila pogrešnih uverenja, očajna ponuda i preniske cene, nije iznenađenje što smo jureći svoj rep u 3. godini potrošili svu ušteđevinu i bili na korak do bankrota. Tada smo ugasili priču oko lokalne agencije. Vratili smo ključeve prostorija u kojima smo bili, rastali se sa radnicima i prebacili se na dobri stari freelancing, koji nam je kasnije doneo dobre konekcije i obimno iskustvo.

Nije bilo lako preseći i doneti odluku o rasformiranju tima i tog koncepta agencije. Ali kada se fizički i psihički razbolimo, to je definitivno znak da smo čak i prekasno reagovali. 

Često kažem da rast nije linearan. Dok se penjemo uz uspon, desi se da proklizamo i vratimo se nekoliko koraka unazad. I to je skroz okej, dokle god ne izgubiš iz vida gde si krenuo.

Kada pronađeš ono u čemu si strastven, nastaje magija

Posvetila sam godine optimizaciji u različitim aspektima poslovanja, kao i stvaranju značajnih poslovnih konekcija od kojih su neke saradnje obrnule igricu i prerasle u predivna, podržavajuća prijateljstva. I zapravo je optimizacija postala core naših aktivnosti.

Fokusirala sam se na testiranje i kreiranje eksperimenata, tumačenje podataka i unapređenje procesa. Tokom vremena, između ostalog zahvaljujući orijentaciji ka strateškom pristupu akvizicije novih kupaca, Google Ads kampanje donele su klijentima i partnerima 75+ miliona dolara u prometu, u mikro nišama.

Učeni smo da su dobri menadžeri multidisciplinarni, pa sam tako spojila optimizaciju procesa sa bihejviorizmom tj. pročavanjem ponašanja ljudi u određenim sistemima. Jer, da bi prodao, moraš da razumeš potrebe ljudi. Malo po malo nastala je moja fascinacija kreiranjem i unapređenjem prodajnih levaka (sales funnels).

“Uči, isplatiće ti se.”, govorili su mi tokom odrastanja. Ovo moram da ispravim, jer je učenje bez akcije samo bačeno vreme!

Zato sam se postarala da nađem poligon gde mogu da primenim naučeno. U poslednje dve godine u mikro nišama (tržište S.A.D.-a) kreirala sam marketinške strategije i levke za 6 ecommerca i dovela ih od nule do šestocifrenog prometa za par meseci, od kojih su 4 brenda prodata. Danas radim na svoja dva eCommerca na američkom tržištu, a jedan od njih se bliži sedmocifrenom biznisu.

Možda ti na prvi pogled sve ovo deluje pomalo bajkovito. Karijerni razvoj se čini lakim i jednostavnim, a izazovi kao ništa posebno, nego onako, kao problemčići usput. Ali videćeš kroz tekstove o impostor sindromu, stresu, anksioznosti i samopouzdanju da ništa tu nije bilo lako i jednostavno. Barem ne meni lično, a to je ono što se računa. 

Sve dok nisam poradila na unutrašnjem, emocionalnom razvoju, moj profesionalni razvoj je patio. Kada sam zaista videla sebe i odredila svoj cilj, put kojim treba da krenem je postao jasniji, a cilj više nije bio samo puko maštanje. Otuda i potreba da blog krene u ovom novom pravcu.