Da, dobro ste primetili ovo je još jedan članak sa zamornom matematikom i raznoraznim kalkulacijama za potrebe Google Ads oglašavanja. Za slučaj da vas glava nije dovoljno zabolela od računanja isplativosti postojeće Ads kampanje ovo je tekst za one koji su možda probali ads i situaciju “nije radilo”.

Čitali ste ponešto o Google Ads-u, kod mene na blogu ima kategorija gde blebećem o tome (ima svašta pametno, pogotovo kad se tek počinje sa oglašavanjem). Kaže vam prijatelj da samo prodaje preko Ads-a, batalio sve vidove offline marketinga i vi se ohrabrili da krenete. E sad, koliko treba da uplatite budžeta za tu prvu kampanju? Ta prva kampanja se vrlo brzo pretvori u poslednju, ako se niste pažljivo pripremili.

Najvažnije pitanje potencijalnim klijentima jeste o budžetu, gde klijent ne zna da li mu je potrebno 100€ ili 1000€ za test kampanju.

Samo istraživanje ključnih reči nije dovoljno dobar način dolaženja do odgovora na ovo pitanje. Potrebno je ući mnogo detaljnije u poslovnu nišu (mali, ali profitabilan segment tržišta na koji se oglašivač fokusira) potencijalnog klijenta. 

A evo kako da znate da li ste dobro odredili potreban budžet:

1. Uraditi detaljno istraživanje ključnih reči i prosečne cene po kliku

Budžet od velike mere zavisi od broja ključnih reči koje ćete uvrstiti u svoj nalog. Kao i od konkurentnosti u niši. Ukoliko oglašavate turistički aranžman na primer letovanje u paraliji gde ima još 30 ponuđača logično je da će vam trebati visok bid samo da se zadržite na prvoj stranici.

Kako naći ključne reči za Ads kampanju?

Kako je Google Ads jedan od Pay-Per-Click sistema (plaćanja po kliku) to takođe znači da ukoliko se vaš oglas prikaže 100 puta, a niko ne klikne vama neće biti naplaćeno prikazivanje oglasa. Izuzetno nam je bitno da odaberemo prave ključne reči da ne bismo budžet rasipali na nerelevantne ključne reči. Ovo bi praktično značilo da ukoliko oglašavate lokalnu školu stranih jezika i na primer kurs engleskog jezika ne stavite na listu ključnih reči >engleski jezik prevod< ili >engleski jezik online<.

Dakle, pri proceni budžeta bitno nam je da odredimo relevantne ključne reči na koje će naši potencijalni kupci kliknuti, jer se tada budžet troši.

2. Pozicija oglasa i konkurencija

Svaka pozicija oglasa plaća se drugom tarifom. Na primer, većina oglašivača želi da njegova ponuda bude u prva četiri oglasa na pretrazi. Što je veći broj ponuđača na jednu oglasnu poziciju cena po kliku je viša.

Koliko ću platiti za određenu ključnu reč?

Zavisno od vaše niše razlikuje se i cena koju plaćamo po kliku za ključne reči. Naravno da se razlikuje cena po kliku za pvc stolariju  sa prosečnom cenom po kliku od €0.26 u odnosu na ključnu reč kotlovi na gas sa prosečnom cenom po kliku od €0.03. Vidite razliku?

Ključne reči ne dodajemo napamet  već koristimo Googleov alat za planiranje ključnih reči (od koristi vam može biti i ovaj tekst u kojem sam pisala o vrstama ključnih reči i dodatnim alatima). U Planeru podesimo zemlju i jezik koji targetiramo i dobićemo procenu koliko svaka pojedinačna ključna reč ima opseg i koliko košta po kliku. Ovaj podatak treba uzeti sa rezervom, jer je zasnovan na istorijskim podacima i nije preterano precizan za srpsko tržište, pa računajte barem 30% više od toga za budžet.

3. Vremenski period testa

Da li želite da vidite rezultate za nekoliko nedelja, nekoliko meseci ili za godinu dana?  Ovo je takođe direktno povezano sa stavkom broj 4.

Potrebno je da u test kampanje uđete pre svega sa realnim vremenskim okvirima. Vremenski okvir ne zavisi samo od budžeta već i od poslovne niše. Ukoliko na primer imate metražu i želite da kreirate oglasnu grupu za tvid kao vrstu materijala, moguće je da tu nemate dovoljan volumen pretrage da dobijete zadovoljavajući broj prodaja za jedan mesec. 

Vratimo se na primer pvc stolarije. Ključna reč pvc stolarija ima 8100 prosečne pretrage na mesečnom nivou u Srbiji. Ukoliko 1% korisnika koji pretražuje ovu ključnu reč klikne na vaš oglas, da li je realno očekivati prodaju od samo 81 posetioca sajta? Rezultat zavisi od ponude, tako da može i ne mora biti dovoljno. Takođe, vi nećete oglašavati samo jednu ključnu reč. U nekim biznisima dovoljno je i 10 klikova za konverziju dok će neke ključne reči iziskivati 80 klikova. 

Zato je cilj da se napravi dovoljan volumen pretrage da bi se postigao cilj sa vremenskim okvirom. A ukoliko za vaš tip poslovanja imate duži vremenski okvir do konverzije planirajte budžet tako da možete da izdržite ceo ciklus, jer vaša test kampanja u tom slučaju neće biti jednomesečna.

4. Kakav je prodajni proces i koji je prosečan prodajni ciklus?

Ovde mislimo na prodajni ciklus u smislu da li kupci istog dana pretražuju i kupe ili prolazi nekoliko meseci pre nego što se odluče na kupovinu.

Lako je izračunati da ukoliko je tipičan prodajni ciklus duži od jednog meseca onda je očigledno da će vam za test biti potrebno barem dva prodajna ciklusa u mesecima da biste imali početne podatke za analiziranje. Ukoliko je vaš prodajni ciklus jedan dan, onda ćete imati feedback kampanje u roku od par nedelja od njenog početka.

5.  Kolika je Stopa Konverzije?

Najjednostavnije rečeno, stopa konverzije je procenat posetilaca koji kupuju proizvode ili postaju pretplatnici i korisnici.

Stopa konverzije nam neće puno reći o tome kako naša mašina radi, ali raščlanjavanjem svakog koraka i praćenjem ponašanja na svakom od njih nam može pružiti značajne uvide kako da unapredimo sistem i poboljšamo rezultate.

Ako se vratimo na ovaj primer o stolariji, gde smo rekli da možemo da dovedemo mesečno 81 posetioca na reč pvc stolarija, mogu se postaviti više vrsta konverzije – da pozovu broj telefona ili popune kontakt formu ili da poruče online.

Uzećemo kao primer da posetioci žele da popune kontakt formu. Upoređivanjem sa nekim benčmark podacima možemo reći da je pristojna stopa konverzije u kampanjama 5%, a sve preko toga smatramo odličnim. Onda dolazimo do matematike da ćemo od 81 posete imati 4.05 konverzija (popunjavanje forme). Neka je 100% njih odgovorilo na vaš poziv (i pretpostavimo da je vaš procenat konverzije 25% (zaključenje prodaje) imaćemo 1 novog kupca.

Procena budžeta za Ads test kampanju

Sad kad sam se ja ovoliko raspisala i vama je naravno sve jasno, možemo da sumiramo. Došli smo do pretpostavke da ćemo od 81 klika dobiti sigurno 1 novog kupca. I znamo da naša ključna reč košta na primer 0,26€ po kliku, treba da uložimo 27.378€ za generisanje jedne prodaje.

Zaključujemo da sa minimalnim budžet od 109.5€, možemo očekivati 4 prodaje mesečno.
Za inicijalnu kampanju sa jednom ključnom reči za test period od oko mesec dana bazirano na ceni po kliku, volumenu pretrage i prodajnom ciklusu.

Tako da ukoliko imate samo 100€ mesečno, onda će vam trebati oko godinu dana da testirate jednu ključnu reč. Naravno moguće je da ćete generisati prodaju brže, ali je isto tako moguće da će vam trebati i duže nego što smo pretpostavili u primeru za dolazak do prve prodaje.

Moj predlog je da početni budžet ne bude manji od 200€, odnosno 50 nedeljno za testiranje jedne ključne reči da bi ona imala potencijala (skupi dovoljno signala i podataka) da se razvije i pokaže. 

Kao što se može primetiti iz teksta ima dosta varijabli koje utiču na procenu Google Ads budžeta test kampanje. Tako da, pre nego što kažete da Google Ads ne radi u vašoj grani, proverite prvo da li ste izračunali dobro potreban budžet za test kampanju (pretpostaviću da je nalog dobro podešen i da su landing strana i ponuda barem zadovoljavajuće).

0 Shares:
You May Also Like
Pročitaj više

Zašto Google Ads oglasi nemaju klikove

Većina ljudi koja vodi Google oglase je bila tamo - pronađete svoju savršenu ključnu reč, istražujete temu i znate da imate odličan proizvod za svog kupca. I mislite da ste spremni da počnete da pišete oglase. Sednete, izaberete nekoliko reči poput „Novo“, „Fenomenalno“ ili „Najbolje“ i napišete naslov. Počinjete da uklopite sve što ste želeli da kažete u jednu rečenicu koju imate. Vidite svog idealnog kupca i osećate se optimistično u vezi sa svojim budućim poslom. Ali onda, kada počnete da pregledate oglase, shvatate da se oglas ne rangira u prvim plaćenim rezultatima, da se slabo prikazuje i ono najgore, korisnici ne klikću na oglas.