Da slobodno prevedem čuvenu izreku: 

Um je sve. Ono što misliš, to postaješ.

Svi vide lepo dizajniranu kuću, ali mnogi u tom sređivanju eksterijera i enterijera zaborave da i naš um zahteva dobru konstrukciju i dizajn. Iako i sama imam još puno da učim o dizajnu i arhitekturi uma, smatram da danas živim u izobilju.

Kada nam je nešto jako dobro poznato nije uvek lako da se osveste koraci kako smo dotle došli.

Tokom detinjstva prisustvovali smo višedecenijski ukorenjenim uverenjima koja su, u najmanju ruku, pogrešna. Zašto generacija pre nas to nije mogla da vidi, pitala sam se. Shvatam da pravu slobodu imaju tek generacije rođene od 80-tih pa na dalje.

Pravo na izbor danas deluje tako normalno i podrazumevajuće, a samo jednoj generaciji iza nas je bilo sve sem takvo.

Kada ti je izbor oduzet, nema ničega čemu se istinski raduješ i čemu težiš. Tu su onda toksična uverenja poput:

Nema dovoljno posla.

Ko će da zaposli tebe iz Srbije?

Nisam dovoljno dobra. Ili nemam dovoljno znanja i veština da pratim svoje snove.

Ili – ima toliko kurseva, neće moj niko kupiti.

Što smo više u ovakvim razmišljanjima, to smo više osuđeni na život u oskudici. Prethodna uverenja možemo zameniti sa:

Posedujem tolike godine iskustva, imala sam prilike da radim na raznovrsnim projektima. Pravim firmama mogu da budem od velikog značaja.

Pravim kompanijama će biti bitne ne samo moje tehničke veštine, već i one meke, i biće im zanimljiva ta samo meni svojstvena kombinacija veština.

Svesna sam da moje znanje treba da se nadograđuje, imam dovoljno vremena da sistematski usvajam nova znanja i napredujem kontinuirano.

Moji ljudi rezunuju sa mnom i njima će moji programi značiti više nego pet drugih.

Pravo na izbor nam dozvoljava da razmislimo koliko nam rečenice koje izgovaramo u sebi i naglas zapravo koriste i imamo moć da utičemo na njih.  

Zato uvek počni od sebe. Onog trenutka kad osvestiš komunikaciju koja je podržavajuća sa sobom i drugima, postaje nam vrlo lako da osvestimo ljude u našoj okolini koji upravo žive ovu priču, imaju pozitivan pristup životu, pun zahvalnosti i izobilja.

Neka od mesta na kojima sam ja obogatila svoje okruženje su: 

  • poslovni kontakti i kolege, jer obožavam što možemo da se šalimo na štreberski način; 
  • društvene mreže, jer su me povezale sa ljudima širom sveta gde imam na desetine onih koje mogu nazvati pravim prijateljima; 
  • couching programi, jer su me povezali sa radoznalim i vrednim ljudima koji žele više i jedni drugima možemo da damo vetar u leđa.
  • Poslovni mentori jer su me usmerili na konstruktivnije razmišljanje

Živeti život u izobilju znači da kreiramo situacije koje su povoljne za obe strane u dijalogu. Gde se u pregovore ulazi tako da se obe strane osećaju zadovoljno postignutim.

Za mene je ovo bilo posebno važno jer sam se dugo godina borila sa ograničavajućim mindsetom kada je novac u pitanju i stalno pronalazila razloge zašto ne mogu ili ne treba da naplaćujem više za svoje usluge. Uvek bih na kraju bila nezadovoljna postignutim dogovorom.

Danas moji partneri znaju šta mogu da očekuju od mene, 3,6 ili 12 meseci unapred i jako cene tu transparentnost. Kao što je i meni bitna transparentnost i postavljanje očekivanja od strane mojih saradnika. Kada pristaješ na sve, a ne vodiš računa o sopstvenim potrebama, tada ti dolaze loše i neprijatne saradnje.

Zato je potrebno da sa sobom dogovoriš scenario iz kojeg ti izlaziš srećna i zadovoljna. Već sam pisala o zahvalnosti više puta, ali ne mogu da ne pomenem koliko je to važan deo ovog procesa. Vlasnik kuće ili stana će zauvek biti zahvalan što nema više stanodavca iznad glave. Čak i ako ima gomilu stvari na kojima treba da radi na svojoj nekretnini. Razumeš li razliku? 

Ako stalno biješ bitku sa nezadovoljstvom, zauvek ćeš juriti sledeće korake i stalno će ti nešto nedostajati. Kada otvoriš srce da u svemu vidiš izobilje i osetiš istinsku sreću, tada ćeš zaista biti slobodna. 

Odakle početi?

Iskoristi pravo na izbor i počni sa oslikavanjem najbolje verzije sebe. Svakog dana postavi sebi pitanje: „Šta danas mogu da uradim da budem 1% bolja verzija sebe nego što sam juče bila?“  

I stani iza svake odluke koje doneseš sa “Ja BIRAM”, jer je izbor uvek na tebi.

0 Shares:
You May Also Like