Kakve su sličnosti između biznisa i veze? 

Na prvi pogled nikakve. Na drugi (malo bolji) ima ih mnogo. 

I biznis i veza prolaze kroz različite faze i za njihov uspeh su potrebni isti činioci.

Sve započinje prvom fazom. Iako se menjala tokom vremena i naziv joj zvuči pomalo staromodno, i dalje je sastavni deo svakog početka. Zove se udvaranje, a prati je onaj divni, lepršavi osećaj. U nju spada sve od prvog susreta, preko prvog sastanka do trenutka kada veza postaje “zvanična”. 

To je slično periodu kad počnete prvi put da razmišljate o novoj biznis ideji i ne možete da prestanete. Sve vreme vam misli lete na tu stranu, vagate, procenjujete, preispitujete mogućnosti i šta je tu u ponudi. Svesni ste da neće sve da bude idealno, malo vas je i strah, ali kažete – nek ide život, dosta premišljanja, ‘oću ovo da probam. 

Onda dolazi slatki početak. Sve su leptirići i cvetići i ubeđeni ste da će trajati večno. To je izuzetno prijatan stadium, u kojem vaša okolina ponekad prevrće očima od tolike slatkoće i oduševljenja. Grade se osnove i previđaju eventualni nedostaci. 

U poslu je ovo trenutak u kojem imate najviše entuzijazma i pozitivnosti. Stvari počinju da se kreću, planovi i ideje pune um i osećate da će ovo biti vaš veliki uspeh. Sve izgleda savršeno i malo pažnje obraćate na one delove procesa koji baš i ne idu kao podmazani.

Zatim stižu neizbežne turbulencije. Ružičaste naočare klize niz nos, pred vama je realnost. Prolazi faza zaljubljenosti i smak sveta može da nastane zbog jednog prljavog tanjira na trpezarijskom stolu. Sve je povod za raspravu i gomilanje nezadovoljstva. Naiđu u međuvremenu i zaista lepi trenuci koji vas podsete zašto ste uopšte tu. Ako se ova faza preživi, izrode dublje emocije i postave čvršći i realniji temelji, pojaviće se svetlo na kraju tunela.

Ako imate svoj biznis, u ovoj fazi vas prati osećaj da ništa nije kako treba i kako ste zamislili. Haos je na sve strane, od saradnika do klijenata. Tenzija, nerazumevanje, frustracija i iscrpljenost. Po nekoliko puta nedeljno treba da se podsećate šta je vaše “Zašto” da biste držali glavu iznad vode.

I u ovoj fazi ima i pozitivnih prilika koje vam daju mogućnost da učite i unapredite svoju vezu ili biznis. Znate već ono – što te ne ubije, ojača te. :-) Uložite svesni napor da iz ove faze uzmete sve dobro što možete. 

A onda se nekako lagano oluja smiriti i dođe happily ever after.

Nikada ne možemo biti istinski sigurni šta budućnost nosi ili gde ćemo završiti. Biznisi mogu propasti, kao što se i veze mogu završiti, iz najneočekivanijih razloga. 

S druge strane, veza ili biznis mogu da prerastu u sve ono lepo što ste zamišljali. Priče o uspehu su svuda oko nas – one o parovima koji su preživeli uspone i padove i nakon 50 godina su i dalje u srećnom braku, kao i one o uspešnim kompanijama koje su začete u garaži. 

Ne možemo da predvidimo budućnost, ali možemo, ako nam je zaista stalo, da damo sve od sebe da happily ever after dođe i traje onoliko koliko to želimo.

Uspeh u ovoj fazi zavisi od istih stvari i u vezi i u biznisu: 

Zajedničke vrednosti

U dobroj vezi, partneri imaju sličnan sistem vrednosti. To važi i u poslu. Ako obe strane u vezi, kao i u poslovanju, govore istim jezikom i deli iste vrednosti, veća je verovatnoća da će imati i istu viziju uspeha.

Obraćanje pažnje

Fokus je vrlo važan u vezama. Obraćanje pažnje na potrebe onog drugog i svesnost o osećanjima omogućava partnerima da imaju empatiju i razumeju jedno drugo, umesto da budu reaktivni kad naiđe problem. U poslu, osećaj za saradnike, partnere i klijente će vam pomoći da budete uspešniji i da preduzmete korake za rešavanje nesuglasica i problema pre nego što oni prerastu u katastrofu.

Win-win za obe strane

U dobrom odnosu, kao u i dobrom poslovnom sporazumu, pregovori se završavaju obostranim zadovoljstvom – na stolu je nešto što je od jednakog značaja za obe strane. A zadovoljne strane, koje se osećaju sigurno i uvaženo, spremnije su da se dalje ulažu u postizanje zajedničkih ciljeva. 

Otvorena komunikacija

Kada ljudi koje upoznajem saznaju da smo moj muž i ja zajedno 18 godina, prvo što pitaju je: “U čemu je tajna?”.

Ako želite da izgradite biznis baziran na iskrenim odnosima, obratite pažnju, jer će ta velika tajna upravo biti otkrivena.

Kad god osećamo sumnju, strahove ili čak udaljene želje, pričamo o tome. 

U početku je ta komunikacija obojena različitim emocijama, pa izražavanje onoga što nas muči može biti teško. Ali, što VIŠE komunicirate, postajete bolji u tome. Ne dopuštamo da se u našem umu šire sumnje ili strahovi koji vode ka pretpostavkama i završavaju se narušenim odnosom (isto je i sa poslovnim i sa ličnim odnosima).

Kada osetite sumnju, zatražite pojašnjenje. Niko nije uspeo bez radoznalosti i postavljanja puno pitanja. S vremenom će ta pitanja postati jasnija i poverenje će biti formirano, kao sastavni deo odnosa. 

Zahvalna sam što imam poslovne partnere, sa kojima negujem poverenje i veru u naše sposobnosti da izdržimo bez obzira na to šta se događa usput.

Gradite odnose, ne biznis.

Gradite poverenje, ne još jedan broj fakture.

0 Shares:
You May Also Like