ideja za startup

Lekcija iz biznisa br.1: Honest Tea i priča o uspehu

Pre nego što krenemo sa pričom o ovom poslovnom modelu prvo ćemo napraviti osvrt na danas možda najpopularniji naziv modernih kompanija, Start Up.

Prema Wikipedia Start Up je vrsta kompanije u patnerskoj ili privremenoj organizaciji kreirana da istražuje ponovljiv i skalabilan poslovni model. Ovaj termin je postao popularan na internacionalnom nivou tokom dot-com buma (1997-2000), kada je veliki broj dot-com kompanija osnovano.
Start Up kompanije mogu biti u svim formama i veličinama. Kritičan zadatak u osnivanju je sprovođenje istraživanja u cilju provere, procene i razvoja ideja poslovnog koncepta, a sve u cilju korišćenja prilika za uspostavljanje daljeg i dubljeg razumevanja ideja ili poslovnih koncepta, kao i njihovog komercijalnog potencijala.

Koliko njih zapravo uspe?


25% propadne u prvoj godini
36% propadne nakon druge godine
44%propadne nakon treće godine

Koji je glavni razlog neuspeha u poslovanju?

Neki od navedenih stavki smatraju se najvećim neuspehom:

       ♣  Najveći razlog je nespremnost vlasnika i ulazak u poslovanje iz pogrešnih razloga.

       ♣ Nedostatak fokusa.

      ♣ Najteže je sebi priznati nesposobnost za razvoj nekog posla.

Ono što je podjednako važan podatak jeste da je retko koji Start Up propao zbog malih sredstava za investiranje.

Svedoci smo uspeha mnogih Start Up-ova, a čini mi se da ta groznica sve više uzima maha globalno. Mnogi se upuštaju u razvoj svojih ideja i koncepata sa željom da baš njihov start up “zarazi” globalnu zajednicu.

„Trnovit je put do uspeha“. Ali onaj ko ga prođe, ne osvrćući se kaže da i nije bilo mnogo teško.

 

Na ideju za ovaj blog post došla sam dok sam istraživala materijal za jednu drugu temu. Neobičnost biznis modela i priča koju sam pročitala dva osnivača dala mi je ideju koju sam morala da podelim na blogu.  U daljem tekstu pročitaćete šta osnivači izdvajaju kao ključne tačke za uspeh nekog posla:

Treba biti otvoren za nove prilike

Da ideja ne bira mesto gde će se storiti može da svedoči dr Barry Nalebuff (profesor u Jejl menadžment školi) koji je na ideju za Honest Tea došao dok je bio u prodavnici tražeći čaj.
Iako je postojalo na tuce različitih napitaka na tržištu, Nalebuff je shvatio da je voda dosadna, da su gazirani sokovi tečne bombone, a dietetska pića opasna.
Primenio je ekonomsku teoriju na tržište napitaka i otkrio da najbolji proizvod treba da bude manje sladak: Manje kalorija za kupca, manji troškovi za proizvođača.

Znao da je čaj svetsko najjeftinije luksuzno dobro, i sa svojim kolegomsnapple-tea_300 Sethom Goldmanom, kreiraju Honest Tea za 26 dana (1998). Kada su počeli prvobitno su punili čaj u prazne Snapple bočice.

“Ako postoji nešto što vas nervira, tu leži prilika.” – Nalebuff.

Kada prilika zakuca na vrata moraš biti spreman

Nakon lansiranja Honest Teaja, Nalebuff je na jednom Yoga času zapazio Oprah Winfrey na susednom mestu do njega. Kako je uvek sa sobom nosio uzorke čaja gde god je išao, ponudio joj je piće a Honest Tea se našao u njenom nagazinu par dana kasnije.

Stalno se pominje fokusiranost, ukoliko ste dovoljno fokusirani bićete spremni za svakakve situacije, primer gore nam samo to slikovito prikazuje.

Vera u uspeh projekta

honesteax Moraš da veruješ u uspeh projekta od samog početka. Teško da se možete naći u goroj poziciji nego kada započinjete posao, nemate konkurentnost ni u ceni proizvodnje, ni u ceni distribucije i prilično u svim ostalim segmentima.
Zbog toga morate da budete mnogo bolji u jednoj dimenziji – dovoljno dobri da kupci zaobiđu ostale vaše slabosti.

Iza brenda mora da postoji neka stabilnost jer to znači potrošačima i zbog toga će želeti da kupe taj brend a možda će i maltretirati prodavca ako ne mogu da nađu proizvod u radnji. :)

Potrošači žele vezu sa brendom, pogledajte samo zvanične stranice brendova na Facebooku da nije tako te stranice ne bi imale po stotine hiljada fanova. No, to poverenje mora da se zaradi. Jako je bitan identitet brenda od samog početka (u ovom slučaju to su osnivači, profesori sa Jejla) jer potrošači žele da znaju u svakom trenutku ko stoji iza brenda.

Plan

Moraš unapred znati šta želiš da ostvariš. Ako ti je cilj da lansiraš proizvod, izdržiš neku godinu na tržištu i prodaš ga nekoj velikoj kompaniji teško da ćeš uspeti u bilo kom segmentu. Kada praviš treba da napraviš nešto što će opstati na duže staze i praviti odluke zasnovane na posedovanju brenda zauvek.

Nauči sve o svemu

Najbolji način da rukovodiš poslovanjem je da naučiš sve o svakom poslu. Kada posao krene lako ćeš zaposliti ljude za obavljanje zadataka za koje nemate vremena.
Nalebuff kaže da je sebe naučio da koristi računovodstveni softver ali da svakako to ne radi dobro kao profesionalac. Naučio je kako da kupi i skuva čaj, ali je kasnije zaposlio tehnologe da to rade.
Dogovarao je prodaju i radio dostavu i na kraju dana vraćao se sa ulubljenim kamionom.
Nalebuff kaže da zato što je sve to radio može da pregovara i sa zaposlenim i sa dobavljačem i kupcem o poslovima pa čak i da postavi izazovna pitanja.
Jedina prepreka u ne delegiranju zadataka je što postoji puno posla koje treba da uradite, ipak spavanje i nije toliko bitna funkcija u prvoj godini posla. Postoji dovoljno energije koja se kreira od zadovoljstva i straha od kreiranja nečega novog da vas to pokreće i 24 sata.

Kao što se 100% energije mora uložiti u razvoj posla, bitan je balans sa realnim životom, na primer Nalebuff je sebi postavio za cilj da svakoga dana stiže na porodičnu večeru.

Kako ne postoji utabana staza za uspeh, svako od nas mora da pravi svoju.

Honest Tea je 2011. otkupljen od Coca Cole. Nalebuff ovo zove teorijom „Princeza i zrno graška“ po dečijoj bajki.

Da li vam se dopala ova priča? Ako imate neku inspirišuću priču o uspehu podelite je u komentarima.

Ovaj članak nastao iz inspiracije sledećih tekstova:

https://www.entrepreneur.com/article/236591

https://www.entrepreneur.com/article/229565

https://www.rd.com/slideshows/small-business-advice-honest-tea-ceo/#slideshow=slide5

https://www.fool.com/investing/general/2014/03/11/get-to-know-seth-goldman-of-honest-tea.aspx

 

 

Osnivači su napisali knigu o svom poslovnom uspehu i petnaestogodišnjem razvoju. Ono što se meni dopalo je optimizam koji su imali na početku koji nije splasnuo uprkos svim preprekama na koje su nailazile i pri tom protkane humorom. Meni je bila izuzetno zabavna za čitanje, tako da sam je završila za par večeri i krenula u ponovno čitanje.  Ukoliko mislite da bi ova knjiga i vama koristila možete kupiti Kindle izdanje na Amazonu:

ADD YOUR COMMENT