U ovom postu želim da sa vama podelim neke od mojih saveta o vođenju i optimizaciji Google Display kampanja, kao i jednu studiju slučaja.

Za početak da naglasim: odlična ponuda je obavezna. Ako vam je ponuda samo solidna, u najboljem slučaju ćete sa vrhunski dobrim oglasom i preciznim targetiranjem dobiti neke rezultate, ali to se neće pretvoriti u fantastičan nalog.

Oglasi

Ako ne koristite Facebook oglase za testiranje vizuala, možete započeti Display kampanju targetiranjem desktop i mobilnog saobraćaja u različitim ad grupama. Na ovaj način ćete steći jasnu sliku o tome koji vizuali i copy daju najbolje rezultate. Vodite samo računa da imate dovoljno statistike na raspolaganju pre nego što proglasite pobednika.

Nakon test faze, kopirajte pobednike u Smart Display sa Pay per Conversions biding strategijom. U Smart Display kampanji ne možete da upravljate uređajima, zato predlažem da isprobate samo one oglase za koje je dokazano da rade u standardnoj Display kampanji. Budžet za Smart Display treba da bude minimalno 3xCPA.

Testirajte što više responzivnih oglasa.

Ja sam svoje testirala do maksimuma:

  • najmanje 4-5 slika (ako imate 15, slobodno ih sve testirajte)
  • logo
  • 5 naslova
  • 1 dugačak naslov i
  • 5 opisa

Ako vam ovo zvuči kao mnogo posla, uz pomoć merača kvaliteta (ad quality meter) u responzivnom ad builder-u možete videti šta mašina misli o vašem oglasu, pa se uverite da on pokazuje najviši kvalitet pre nego što pokrenete oglas.

Savetujem vam takođe i da testirate različite CTA. Za kampanje usmerene ka prodaji, moj uobičajni A/B/C test je “Shop Now,” “Learn more” ili automatizovano (Google optimizuje).

Responzivni oglasi neće dati bolje rezultate u odnosu na statične banere za svaki biznis. Zato kao sledeći test predlažem testiranje responsivnih winner-a su odnosu na statične oglase. Iskoristite alate poput SEMRush-a da proverite kakve vizuale koriste vaši konkurenti (ne da biste kopirali, već da bi dobili ideje kako da svoje učinite drugačijim i izdvojite se).  

U svakom slučaju, pobrinite se da se oglas i landing strana budu usklađeni po pitanju vizuala i sadržaja!

Biding

Ako nemamo nijednu prethodnu Display kampanju ili smo upravo postavili nalog, pokušaćemo pay per conversions odmah, postavljajući CPA što je više moguće kako bi se kampanja pokrenula.

Ako to ne počne da radi posle nekoliko dana, treba prebaciti na pay per click. U oba slučaja naš budžet će biti najmanje tri puta veći od CPA. Ovde nema tačnog ili pogrešnog, videla sam sjajne rezultate i sa plaćanjem po kliku i sa plaćanjem po konverziji – smatrajte ovo dodatnim eksperimentom koji možete uraditi u kampanji.

Targeting

Iz cold traffic kampanja isključujemo sve posetioce koji su konvertovani u poslednjih 90 dana (od Google oglasa).

Prema našem iskustvu targetiranje na osnovu ključnih reči daje mnogo bolje rezultate kada se koristi kao dodatni lejer.Za placement targeting, spy alati poput WhatRunsWhere vam mogu biti od pomoći i otkriti sve URL-ove koje vaša konkurencija targetira, tako da se na njih prvo fokusirate.

Za one kojima je ovaj alat izvan budžeta, u saradnji sa Promonavigatorom, korišćenjem ovog promotivnog koda možete dobiti mesec dana besplatnog korišćenja alata za podršku vašim Google Ads kampanjama. U Promonavigatoru možete dobiti listing oglasa koje vaš konkurent koristi na displayu, isto kao ad library koji imate na Facebooku. Da pristupite alatu potrebno je da se registrujete na https://promonavigator.com/ i ukucate promo kod QE2925.

Prilično zgodno, zar ne? ?

Topics

Topics su jedna od mojih omiljenih opcija targetiranja i funkcionišu isto kao interesovanja u Facebook oglasima. Predlažem vam da koristite jednu temu po oglasnoj grupi dok ne dobijete dovoljno podataka. Nakon toga, možete se igrati i dodavati im dodatni targeting. 

Za affinity i in-audience list targetiranje predlažem vam da provedete neko vreme u proučavanju Google Analytics-a i saznate više o svojim trenutnim kupcima. 

Budite posebno oprezni sa in-market audience, jer prema mom iskustvu ova vrsta publike ima najznačajniju neusklađenost između onoga što bi trebalo da postigne i zaista postignutog. Zbog vrste eCommerce biznisa za koje koristim Google Display, najmanje koristim ovu publiku, ali to ne znači da vama neće doneti uspeh. Zato treba testirati sve opcije targetiranja. 

Kao što ne želimo da stalno pravimo promene sa našim Search kampanja, isto tako ne želimo ni da svaki čas pravimo promene u okviru Display kampanja. Najbolje bi bilo da između promena prođe najmanje 2-3 nedelje. 

Pre nego što pauziram neku opciju targetiranja, dajem joj prostor do 3 x CPA, nazovimo ovo pravilo desnog zavrtnja.

Da li možete imati konstantan uspeh sa Google Display kampanjama? 

Ako ste imali uspeh sa Facebook oglasima, mogli biste da postignete još više sa Display-om, jer je mnogo veća platforma.

Ali, ako niste imali uspeha sa low intent saobraćajem ranije, treba da poradite na svojoj ponudi i uglovima reklamiranja pre nego što se oprobate u Display kampanjama.

Na printscreen-u je nalog gde smo započeli Google Display u maju prošle godine. 

Bez prethodne istorije, bez konverzija, prazno.

Počeli smo rad na njemu sa procenom da će trebati oko godinu dana za pronalaženje prave prilike na Display-u, jer je u ovom slučaju targetirano tržište Srbija. Procena nije bila baš najtačnija, pošto smo postali profitabilni od prvog meseca. Najslabiji rezultat na mesečnom nivou nam je 200%+ ROAS.

Skratili smo naš proces učenja oslanjanjem na podatke koje je naš klijent dostavio iz njihovih Facebook oglasa. Ponuda, vizuali i različito targetiranje već su testirani na Facebook Ads-u, tako da je bilo logično da prvo krenemo sa onima koji su dali najbolje rezultate, a nakon toga smo počeli da testiramo druge oblike targetiranja. 

Najviše ćete dobiti kada se oslanjate na podatke koje imate iz različitih izvora. Ukoliko ste do sada saobraćaj generisali samo preko FB oglasa predlažem da svakako diverzifikujete kanale saobraćaja i dodatno skalirate sa Display kampanjama.

0 Shares:
You May Also Like