Faze razvoja sajber preduzetništva u mnogome podsećaju na faze razvoja u životu deteta.  

Prve tri godine su kritične. Baš kao što beba uči da hoda, i naš put u preduzetništvo je prilično nespretan. Posmatrajte bebu jednom dok prohodava. Da li na njoj vidite bilo šta drugo sem upornosti i namere? Dakle, mi se rađamo neustrašivi, samo se tokom vremena malo zaboravimo i spakujemo hrabrost u jednu kutijicu za hitne slučajeve.

Mi smo u prve 3 godine pali nebrojano puta. Ali mi iz ove perspektive deluje kao da smo prošli jedno uspešno prohodavanje. Danas, 8 godina kasnije, mi ne da hodamo, već uveliko trčimo polumaraton.  

Nekada nam se naše želje i ciljevi čine toliko veliki da se uplašimo od njih. Ukoliko se prepoznaješ u ovim redovima, otkriću ti metodu koja meni i dan danas pomaže prilikom ostvarivanja moje lestvice ciljeva. 

Kad god ti se tvoj cilj učini mnogo veliki, veći od tebe, ti ga napravi malim.

Umesto da stalno gledaš celu pogaču, ti fino uzmi jedno parče. Ova metoda mi je pomogla da napravim neke velike korake i prebrodim svoja ograničenja, kao što su video ili uživo snimanja. Danas pravim video story-je na Instagramu, na engelskom gostujem na lajvovima na Fejsbuku, snimam podkast. Sve zahvaljujući alatima iz ovog teksta. No big deal. 

Stalno pričam o izborima, pa ne mogu da ih ne pomenem i ovde. Umesto da samo maštaš o sledećem velikom koraku ili cilju i koristiš reči “bilo bi lepo”, “želela bih”, “volela bih”, kao u onom sloganu – obrni na igru. 

Samo bih ja malo izmenila ovaj slogan – obrni na izbor.  

Odaberi odgovornost za svoja dela i biće ti potpuno jasno da nema druge osobe na ovoj planeti koja ti to može rešiti sem tebe same. Bilo da je u pitanju neki zadatak, mikro ili makro planiranje na tebi je da to izvršiš. 

A kad ti se učini da nemaš dovoljno hrabrosti, samo sebi reci: “Ja biram da ovo uradim.” i shvatićeš da hrabrosti imaš na pretek.

Zahvaljujući tom pristupu i mom mentoru Setu, prevazišla sam neka svoja velika ograničenja i danas ih posmatram kao nešto sasvim normalno i uobičajeno. 

0 Shares:
You May Also Like