Sjajno je skalirati online prodavnicu sa ROAS-om 500%, ali za to nam je trebalo 2 godine. 

Hajde da prvo da pogledamo sa kakvim izazovima smo se susretali i šta smo morali da prevaziđemo za ovaj rezultat:

  • 3 puta smo se borili za život ovog naloga sa Google support-om 
  • milijardu puta je vođenje kampanja izgledalo kao prava bitka na bojnom polju 
  • nikakve black/gray hat stvari ovde nisu rađene

Od 2017. kada smo počeli da vodimo ovaj Google Ads nalog do sada smo 3 puta gubili naše online resurse. To znači da su nam domeni bili banovani zbog polise bez da nam je podrška i jednom rekla koliko smo blizu da ponovo radimo kampanje. To je dovelo do toga da moramo da kreiramo nove sajtove i landing strane.

Zbog svakog napuštenog prodajnog levka osećali smo se kao da smo ponovo na početku.

Iz dvogodišnjeg rada na ovom i sličnim projektima, izvela sam nekoliko zaključaka:

Manjim nalozima je potreban minimum jedan pun kvartal za stabilizaciju volumena konverzije. Isto to važi i za mikro niše.

Što je niša manja, to će vam trebati više vremena da prikupite dovoljno podataka, kako bi se nalog našao na pravom putu. 

Pratite strelice kako biste videli gde ponovo startujemo oglase i kako se grafikon ponaša.

Prvi veliki pad se desio u drugom kvartalu 2018. godine. Problem je bio sa procesorom za plaćanje koji je rešio da naša grana ipak nije adekvatna za poslovanje sa njima. Kako je online prodavnica bila mlada, procenili su da je sajt visoko rizičan i prekinuli saradnju. Usledio je jedan vrlo stresan period pronalaska i integracije novog procesora za plaćanje. Konačno to uspevamo da rešimo i krenemo u generisanje saobraćaja i prodaje.

Zatim je skoro godinu dana kasnije usledio novi problem, ovaj put sa Google Ads polisom. U pitanju je bilo misleading content.

Izgubili smo skoro polovinu kvartala na nebrojano mnogo poziva i prepiske sa podrškom Google Adsa, ali nikako nismo uspevali da pronađemo gde su te tvrdnje koje aktiviraju tu polisu.

Samo što smo mislili da smo rešili stvar, Google Ads se opet odazvao sa novim prekršajem polise. Poučeni prethodnim iskustvom, rešili smo da kreriramo nove materijale na novim domenima i krenemo iz početka jer nam je delovalo kao da su naši domeni stavljeni u nekakav shadow ban.

Kako se to odrazilo na Google Ads?

Izgledalo kao da smo bili u nekakvom sandboxu.
Kao da je svaki restart bio skroz novi početak i da Google ograničava maksimalni domet u prvih nekoliko meseci (bez obzira na to koliko novca stavljate na sto). I vraća vas 5 koraka unazad.

Međutim ukoliko vam je priprema bila dobra, uz dobro vođenje kampanja, može da dođe do neverovatnog porasta u roku od samo nekoliko meseci.

Pogledajte statistiku 2020. godine.

Razmena sa Google support-om (koja ponekad traje i mesecima) može da zahteva posebne doze izdržljivosti.

Ali, kao što je kapetan Picard u “Zvezdanim stazama” rekao:

“We may yet prevail. That’s a… a conceit. But… it’s a healthy one.”

U slobodnom prevodu kapetan Pikard nam poručuje da još uvek naša strana može da prevagne i iako možda zvuči prepotentno ili uobraženo, to je zdrav stav za imati.✊

Šta hoću da vam kažem na kraju?

Ovakve stvari se ne uče iz knjiga i kurseva, već iz stvarnog životnog iskustva.
Gledate kako se pred vašim očima raspada sve što ste gradili. 

Odatle imate dva puta:

Ako se predate, igra će prestati.

Ako se predate, tu se zaustavlja i vaš rast.

Ili se vraćate u arenu, ponovo i ponovo. I borite se do kraja.

I jedino što preostaje je da živite dovoljno dugo nakon toga, da biste mogli da pričate ovakve priče i primenite ih u sličnim biznisima.

Da li Google Ads kampanje i za vas predstavljaju izazov?

0 Shares:
You May Also Like
Pročitaj više

Zašto Google Ads oglasi nemaju klikove

Većina ljudi koja vodi Google oglase je bila tamo - pronađete svoju savršenu ključnu reč, istražujete temu i znate da imate odličan proizvod za svog kupca. I mislite da ste spremni da počnete da pišete oglase. Sednete, izaberete nekoliko reči poput „Novo“, „Fenomenalno“ ili „Najbolje“ i napišete naslov. Počinjete da uklopite sve što ste želeli da kažete u jednu rečenicu koju imate. Vidite svog idealnog kupca i osećate se optimistično u vezi sa svojim budućim poslom. Ali onda, kada počnete da pregledate oglase, shvatate da se oglas ne rangira u prvim plaćenim rezultatima, da se slabo prikazuje i ono najgore, korisnici ne klikću na oglas.