Mnoge male i srednje firme žele da samostalno probaju oglašavanje putem Google Ads mreže koja naplaćuje po modelu CPC (cost per click, cena po kliku), ali se brzo obeshrabre jer im se budžet prebrzo potroši bez vidljivih rezultata.

Ono što je bitno napomenuti jeste da danas, za razilku od pre dvadeset godina, nisu potrebni ogromni budžeti da bi jedna firma mogla da se oglašava i na taj način potpomaže razvoj firme.

Dok sam se bavila još agencijskih poslovanjem jedno od najčešćih pitanja koje smo dobijali na sastancima bilo je: “Koliki je minimalni budžet?

Iz tog razloga evo liste aktivnosti za pametno korišćenje budžeta ukoliko sami vodite Google Ads Search kampanje:

1. Cilj

Napravite ciljeve koje vaše Google Ads kampanje treba da ispune (to može da uključuje: sales, leads, website traffic, product & brand consideration, brand awareness & reach, app promotion). Za početak budite škrti i sastavite ciljeve na realnim osnovama. Primer: ukoliko tražite nove klijente putem Google Ads-a, a bez Ads-a imate jednog klijenta nedeljno, neka cilj kampanje bude da donese jednog novog klijenta nedeljno.

Odabir kampanje

2. Podešavanje kampanje

Pri kreiranju kampanje podešavamo lokaciju, jezik, dnevni budžet i mrežu za oglašavanje.

Ukoliko se oglašavate u Srbiji, jezik postavite Srpski i Engleski jer su mnogima podrazumevajuća podešavanja na engleskom. Za početak odaberite Google Search Network kao mrežu za oglašavanje, jer će vam za Display biti potreban barem isti budžet koji ste planirali za Search Network i puno više vremena i investicija  za fazu testiranja.

Kada kampanje na Search mreži dostignu zadovoljavajući ROI možete pokrenuti Display Network kampanje.

kreiranje kampanje search mreža
Kreiranje kampanje u Ads-u

Podešavanje cene klika

Uvek koristite manuelno podešavanje u samom početku kada je nalog bez podataka. Ukoliko postavite bidding na maximize clicks znajte da će vaša kampanja raditi baš to – dovoditi kliktače na sajt bez ikakve kvalifikacije i možete dobiti puno nekvalitetnog saobraćaja ovim putem.

3. Ključne reči – kako doći do njih i koji tipovi postoje

Potrebno je da uradite detaljno istraživanje ključnih reči. Što su fraze (ključne reči) kraće to je cena po kliku viša. To znači da treba da pronađete što više srednjih i dugačkih fraza i izraza i koristite ih kao ključne  reči. Istraživanje možete uraditi u Google-ovom besplatnom alatu Google Keyword Planner. Dodatni alati za istraživanje ključnih reči:

 • Soovle – predlaže vam ključne reči iz brojnih izvora (Google, You Tube, Amazon, Bing, itd.)
 • Ahrefs Keywords Explorer – pomoći će vam da napravite pametan izbor prilikom odabira ključnih reči – dobijate vrlo detaljne informacije o ključnoj reči, uključujući i koliko vam je backlink-ova potrebno da biste se rangirali na prvoj strani Google-a
 • KeywordTool.io – korišćenjem besplatne verzije dobićete veliki broj sugestija za ključne reči, a možete ključnu reč da pretražujete posebno za Google, YouTube, Bing, Instagram itd.
 • Moz Keyword Explorer – uz kreiranje naloga imate 10 pretraga mesečno besplatno; dobijate brojne sugestije za ključne reči (u većem obimu nego kod drugih alata), kao i SERP analizu
 • Keywords Everywhere – ovaj alat prilično dobro radi i na srpskom i daje predloge povezanih ključnih reči, ali nažalost više nije besplatan

Prilikom odabira ključnih reči imajte u vidu da search volume nije dobar pokazatelj za search traffic. Search intent (šta osoba traži i možete li ispuniti tu nameru) je mnogo bolji indikator. Obavezno pogledajte ovaj tekst o tome kako raditi istraživanje ključnih reči za maksimalni traffic.

I još jedna napomena – kreirajte mali broj kampanja. Svaka kampanja ima svoj dnevni budžet; što više kampanja imate, budžet ćete morati da rasporedite na više mesta i brzo će biti potrošen.

Ključne reči sa velikom pretragom

Ukoliko ne želite da vam jedna ključna reč “pojede” budžet postavite kao phrase ili exact match ključne reči. 

Opcije poklapanja ključnih reči sa pretragom tzv. matching options:

Broad match keywordOglas se može pojaviti ukoliko se kuca sledeće
ženske cipeleženske cipele
ženske cipele kupovina
ženske priče
cipele za muškarce
gde kupiti ženske cipele
gde kupiti ženske cipele online

Broad match nema simbol za oznaku pri dodavanju. Ukoliko je fraza ključna reč koja sadrži više reči svaka od tih reči u svojoj varijaciji će biti potencijalna ključna reč na koju će oglas odreagovati.

Phrase match
keyword
Oglas se može pojaviti ukoliko se kuca
sledeće
Oglas se
neće
pojaviti za
“ženske cipele”ženske cipele
Ženske cipele
gde kupiti ženske cipele
cipele za
muškarce
ženske crvene
cipele

Phrase match ima simbol “ključna reč” (navodnike na početku fraze i na kraju).

Exact match keywordOglas se može pojaviti
ukoliko se kuca sledeće
Oglas se neće pojaviti za
[ženske cipele]ženske cipelegde kupiti ženske cipele
ženske cipele kupovina

Exact match ima simbol  [ključna reč] (uglaste zagrade).

Kada ključnim rečima dodajte match type štedite svoj mali budžet jer se vaš oglas ne prikazuje za upite koji nisu relevanti za vaše poslovanje. Budite oprezni sa dodavanjem broad ključnih reči – one mogu da donesu najviše nerelevantnih klikova i veoma brzo istroše vaš budžet.

Nemojte se previše brinuti oko trošenja budžeta na jednu ključnu reč, jer pri podešavanju kampanje (vidi korak 2) definišete dnevni budžet kampanje, što znači da je to maksimalna suma potrošnje u danu. Ukoliko dodajete broad ključne reči onda češće proveravajte status kampanja.

Dodajte negativne ključne reči

Negativne ključne reči obavezno treba dodati u nalog, jer je to još jedna metoda za štednju budžeta.

Primer: ukoliko prodajte neku uslugu i pri tome ne nudite ništa besplatno, na listi negativnih ključnih reči treba da se nađu sve fraze za besplatno. Ako neko traži neku ustanovu, objekat ili proizvod koji nema veze sa vašom ponudom sve dodajte kao negativnu ključnu reč i to kao exact match.

Duplikati ključnih reči

Pri dodavanje ključnih reči sa vremena na vreme proverite da li vam se neka ključna reč ponavlja u kampanjama. Ako se pojave duplikati odredite u kojoj kampanji će bolje raditi a drugu uklonite. Iste ključne reči ulaze u “ring za nadmetanje” odnosno vaše ključne reči će se međusnobno takmičiti za poziciju oglasa i tako ćete klik platiti skuplje.

4. Dodatno podešavanje kampanje

Podešavanje publike (Audience)

Da bi vaša kampanja bila uspešna, neophodno je i da dobro definišete publiku. Ako se pitate zašto je to važno kad ste već dobro odredili ključne reči, evo nekih od razloga:

 • bolje targetiranje potencijalnih kupaca
 • povećanje prisustva na tržištu
 • lakše privlačenje osoba zainteresovanih za vaše proizvode/uslugu
 • povećanje efektivnost vaših oglasa, što može pozitivno uticati na konverziju

Za Search kampanju možete odabrati neke od ovih tipova publike:

Affinity 

Affinity publiku kreirate na osnovu stila života, strasti i navika koje se mogu dovesti u vezu sa vašim proizvodima i uslugama.

In-market

Ovaj tip publike vam pomaže da pronađete potencijalne kupce koji su na tržištu, istražuju proizvode i aktivno razmišljaju o kupovini usluge ili proizvoda poput vašeg. Dizajnirana je za oglašivače usmerene na ostvarivanje konverzija, odnosno pretvaranje potencijalnih kupaca u kupce.

Remarketing

Sa ovom opcijom možete dopreti do publike koja je sa vašim biznisom već ostvarila neku interakciju – na primer prethodno posetila vašu veb lokaciju. Na osnovu informacija i podataka koje imate, prilagodite oglase toj publici, kako bi bili  efektivniji i uverljivi.

Customer Match

Ovu vrstu publike kreirate vi kao oglašivač, unošenjem podataka poput e-mail adrese, telefonskih brojeva, fizičke adrese i sl. Ova lista mora biti ručno unesena u Google Ads.

Similar audiences

Ako ste kreirali i uneli listu, Google će je pregledati i stvoriti potpuno novu listu, na kojoj su ljudi po karakteristikama slični vašim postojećim kupcima. Google Ads koriste mašinsko učenje za ažuriranje sličnih lista publike u stvarnom vremenu, kako bi uporedili nove korisnike sa listama za remarketing. Kako bi se izbeglo preklapanje, originalna lista za remarketing automatski se isključuje sa vaše liste slične publike.

Podešavanje demografije (Demographic)

Pomoću ove vrste podešavanja možete dostići određeni skup potencijalnih kupaca za koje je verovatno da će biti unutar određenog starosnog raspona, pola, roditeljskog statusa ili prihoda domaćinstva.

Zašto je to važno?

Vaši kupci su mnogo više od ključnih reči koje koriste i zato uvek imajte na umu i osobu koja stoji iza pretrage.

19-godišnjakinja i 50-godišnjakinja možda ne traže iz istog razloga ekstenzije za kosu. Muškarac i žena koji pretražuju “kožne čizme” verovatno ne tragaju za istim modelom. A čak i ako dolaze sa iste lokacije i vrše pretragu na osnovu iste ključne reči, dve osobe mogu tražiti različite stvari, ako im se prihodi razlikuju.

Targetiranje uređaja

Testirajte svoj sajt kako se prikazuje na uređajima različitih veličina. Ukoliko prodajte nešto, proverite “korpu” i korake kupovine. Ukoliko se stranica teško učitava na mobilnom telefonu ili je komplikovan način kupovine, razmislite o ukidanju vaših oglasa na mobilnim uređajima jer ćete umesto povećanja konverzije povećati bounce rate sajta.

Na slici ispod možete videti da za svaki uređaj možete podesiti drugi bid. Ukoliko ne želite da se vaš oglas pojavi na mobilnim uređajima, odaberite decreased by 100%.

settings-bid adjustment

Podešavanje bida za lokaciju

Funkcioniše po istom principu. Ukoliko se oglašavate u jednoj zemlji ovaj deo vam nije potreban.

U junu 2013. kada su dodali ovu mogućnost to je bio veliki update adwords sistema jer više nije bilo potrebno da kampanju koja je na istom jeziku za više lokacija pravite posebno za svaku zemlju već su sve integrisane u jednoj kampanji, a u ovom delu možete da podešavate bid za svaku targetiranu zemlju posebno.

settings-location-bid-adjustment

5. Kreiranje oglasa

Potrudite se da vaši oglasi budu što preciziniji, da posetiocima jasno bude šta mogu da očekuju iza oglasa. U tekst oglasa možete dodavati brendirane ključne reči (ključne reči koje sadrže naziv firme ili proizvoda), što je posebno korisno ukoliko se za vaš brend već zna. Ali svakako se može koristiti i kao strategija izgradnje brenda.

U svakoj oglasnoj grupi neka preporuka je da postavite dva proširena oglasa (podrazumeva 3 naslova i dva opisa) i jedan responsivni oglas (do 15 različitih naslova i četiri opisa).

U toku kreiranja možete pratiti status jačine oglasa; cilj je da napravite pun krug sa varijacijama.

6. Quality Score, Ad Rank, Cost per click

Ovo je deo sa formulama, i najbitniji deo vođenja Ads naloga. Zašto vam je potrebno da razumete ovo? Jer vi kupujete klikove trudeći se da ih kupite što jeftinije, a prodaje ih Google kome je cilj da ima što veću zaradu.

Quality Score (QS, ocena kvaliteta) – ocena kvaliteta ključnih reči koje ste dodali u kampanju. Ocena je skalirana od 1-10. Vaš cilj da QS svih ključnih reči bude od 7-10 da biste klikove plaćali jeftinije.

Što je QS ključne reči niži to je cena po kliku viša.

Ad Rank odnosno pozicija oglasa – na prvoj strani ima 10 oglasa, gde su najskuplja prvi tri iznad organske pretrage.

Pozicija oglasa = Maksimalna cena po kliku * QS

Šta utiče na visok QS?

 1. Landing strana (o ovoj temi ću kreirati poseban članak)
 2. CTR (click through rate) predstavlja odnos impresija i klikova. Ukoliko je oglas relevantan sa ključnom reči, imaće više klikove u odnosu na impresije. Ukoliko je CTR mnogo nizak (ispod 2%) prekontrolišite vašu kampanju jer nešto niste dobro postavili.  CTR (%)= Klikovi / Impresije
 3.  Istorija naloga. Veliki nalozi kupuju klikove po niskoj ceni jer imaju dobru istoriju naloga. To znači da je Google zabeležio svaku promenu u tom nalogu i potrošnju.

Ukoliko vaša grana ima previše konkurenata nemojte juriti prvu poziciju, na nižim pozicijama dobićete manje klikova, ali po nižoj ceni, što će vašem budžetu odgovarati.

BONUS: Test My Site Tool

Iskustvo koje korisnici mobilnih telefona imaju sa vašim sajtom (posebno brzinom učitavanja) može imati značajan uticaj na rezultate kampanja. I zato obavezno testirajte to, pogotovo landing stranice, koristeći ovaj alat (detaljna objašnjenja i dodatni saveti).

Landing page – Mobile Speed Score

Zaključak? Svaki nalog je jedinstven za sebe i razlikuje se od strategije menadžera koji vodi nalog. 

Bitno je da na početku naloga postavite dobre osnove i u skladu sa ciljevima dalje razvijate nalog kako raste.

0 Shares:
You May Also Like