Besplatni saobraćaj. 

Zvuči kao ostvarenje snova – generišete posete, a ne trošite novac na reklame. Ne može bolje od toga, zar ne?

Pa, u stvari, može.

Zamislite besplatan saobraćaj kao kišu. Niste sigurni ni da li će, a kamoli kada će doći, koliko će trajati i da li će voda stići do najbitnijih delova. Koliko god pratili vremensku prognozu, nemate kontrolu i ne možete bilo šta da predvidite.

Sa druge strane, oglasi su kao baštensko crevo. Imate potpunu kontrolu nad pravcem u kojem ide voda, nad količinom vode i dužinom zalivanja. Možete da ga isključite kad god poželite. Da usporite ili ubrzate. 

Šta vam se čini kao bolja opcija?

Dakle, ako imate sredstva, razmislite o oglašavanju. Imaćete kontrolu nad saobraćajem i priliku da dođete do potencijalih kupaca. Osim toga, strane koje dobijaju veliki broj poseta će se nakon nekog vremena rangirati više i prilikom pretrage. A ako različitim taktikama izgradite lojalnost i kupce koji vam se iznova vraćaju, višestruko ćete povratiti sredstva uložena u oglašavanje.

Zainteresovala vas je ova ideja, ali se pitate koju platformu da odaberete? Predlažem Google Ads.

Zašto Google Ads?

 • Najbrži način za generisanje kvalitetne posete i potencijalno prodaje, čak i kada je sajt tek počeo sa radom.
 • Oglašavanje biznisa na Google je dobar način za promociju website-a, online prodavnice ili bloga.
 • Google Ads je dobar alat i za male i velike biznise za dovođenje kvalifikovanog saobraćaja na sajt.
 • Najlepša stvar kod Google Ads-a jesu egzaktni podaci, tako da u svakom trenutku znate na šta se troši budžet (suma novca izdvojena za trošenje na Ads reklame) i koji je odnos između uloženog i povrata na investirana sredstva.

Kako sve počinje?

Oglašavanje preko Google Ads-a počinje odabirom kampanje. Tipovi kampanje uključuju:

 • Search Network campaign
 • Display Network campaign
 • Shopping campaign
 • Video campaign
 • App campaign

Tip kampanje određuje gde će kupci/klijenti moći da vide vaš oglas, a trebalo bi da bude usklađen i sa ciljem oglašavanja.

Što se tiče ciljeva, oni mogu biti:

 • Sales
 • Leads
 • Website traffic
 • Product & brand consideration
 • Brand Awareness & reach
 • App promotion

Cilj biramo zavisno od toga koju akciju želite da potencijalni kupci/klijenti preduzmu i onda u odnosu na to biramo kampanju. 

Za Search kampanju to su:

Sales: podstaknite prodaju ili konverzije online, u okviru aplikaciji, telefonom ili u prodavnici; ostvarite interakciju sa kupcima koji su vas već kontaktirali ili su blizu donošenja odluke o kupovini

Leads: podstaknite relevantne kupce da iskažu interesovanje za vaše proizvode ili usluge prijavljivanjem na newsletter ili unošenjem svojih kontakt podataka

Website traffic: podstaknite potencijalne kupce da posete vašu veb lokaciju

Na primer, ako želite da se vaš oglas pojavi na pretraživaču Google.com kako bi povećali broj posetilaca na vašem sajtu, odabraćete website traffic u okviru kampanje Search Network, ili ukoliko želite da akcija na sajtu bude kupovine odabraćemo sales kao cilj.

Kampanje koje se kreiraju u okviru Google Ads-a mogu se koristiti i za testiranje određene odredišne stranice (Landing Page- stranica na koju korisnik dolazi nakon klika na link u oglasu).

Kada odaberete cilj, videćete preporuke za opcije i podešavanja koja mogu da vam pomognu da postignete glavni cilj kampanje (pogledajte detaljnija objašnjenja ciljeva za različite kampanje). Sva podešavanja za određenu kampanju će vam biti dostupna, bez obzira na to koji cilj odabarete. A možete uvek odabrati drugi cilj ili opciju da nemate definisan cilj.

Ukoliko vam sve ovo deluje komplikovana i zastrašujuće, odlična polazna tačka za učenje je platforma Google Academy for Ads, pa kad vam se stvari malo razbistre i ovladate osnovama, krenite sa pravljenjem kampanja.

Razlika između SEO-a i SEM-a

Pozicija oglasa na pretraživaču NIJE plaćena SEO pozicija.

Pretraga se sastoji od prirodne (organic) i plaćene (paid) pretrage. Sajt se za prirodnu pretragu optimizuje putem SEO tehnika (Search Engine Optimization), a plaćena pretraga je SEM (Search Engine Marketing) i predstavlja plaćenu reklamu za određeni pojam.

Pretraga rezultata na Google (desktop): plaćena i prirodna
Pretraga rezultata na Google (mobilni): plaćena i prirodna

Oglasi se prikazuju usko relevenatno za oblast poslovanja i targetiraju ključnu javnost čime je ROAS (Retrun of Advertisment Spent – povraćaj od oglašavanja) mnogo viši od bilo kojih drugih kanala koji targetiraju široku javnost.

A o tome koliko je Google Ads u upotrebi govori i podatak da je u 2018. godini oglašavanje činilo većinu Google-ovog ukupnog prihoda koji je iznosio 136,2 milijarde američkih dolara. U poslednjem fiskalnom periodu (podaci iz avgusta 2019.) prihodi od oglašavanja činili su 70,9 procenata prihoda kompanije.

Ako vas ova tema zanima, obavezno pogledajte i:

Koliko minimalno treba da uložite da testirate Google Ads kao prodajni kanal?

Ako se ne pripremite, prva kampanja lako može biti i poslednja, i zato je jako važno da dobro odredite potreban budžet. U ovom tekstu ćete otkriti kako da to uradite.

Kako voditi Google Ads nalog sa malim budžetom? 

Želite da se samostalno oprobate u oglašavanju putem Google Ads mreže? Nije vam neophodan ogroman budžet, ali jeste lista aktivnosti za pametno korišćenje budžeta koji imate na raspolaganju. Pratite zato korake koje sam opisala u ovom tekstu.

Merenje isplativosti Google Ads kampanje – ROI

Nakon što se oglašavate neko vreme i vaši oglasi troše budžet treba da razmišljate o računanju profitabilnosti kampanje. Saznajte kako da to uradite jednostavno.

0 Shares:
You May Also Like