Periodična tabla SEO faktora rangiranja

Još jedan grafički primer kako se mogu objasniti faktori rangiranja u SEO.

Pretraživači nagrađuju one stranice koje imaju pravu kombinaciju faktora za rangiranje tj signala. SEO koristimo kada želimo da naš sadržaj generiše pravu vrstu signala. Pozajmila sam ovu odličnu periodičnu kartu od Search Engine Land koja na jednostavan i zanimljiv način prikazuje glavne faktora na koje se treba fokusirati na pretraživačima za uspeh u rangiranju.

Karta se fokusira na četiri glavne grupe SEO faktora:

>>On-page faktori tzv. on-page optimizacija

On-page faktori su jedini pod kontrolom administratora sajta

>>Off-page faktori tzv. off-page optimizacija

Off-page faktore administrator nema direktnu kontrolu.

>>Zloupotreba

Za tehnike poput spama ili “Black Hat”-a u najblažem slučaju dovode do penalizacije sajta, do potpunog isključenja sa pretraživača.

>>Blokiranje

Spada u noviju  grupu signala za rangiranje. U ovom slučaju korisnici samo mogu da odluče da im se ne dopada stranica sa određenog sajta, čak i ako ti sajtove ne zloupotrebljavaju pravila.  Blokiranje ima veliki uticaj na to šta idiviualac koji blokira sadržaj vidi, ali ima i uticaj na to šta svaki korisnik vidi.

Na karti su pokazane i podgrupa svake od ovih grupa a svaka podgrupa ima sadrži jedan ili više individualnih SEO faktora.

Bitno je naglasiti da jedan faktor koji se radi samostalno ne može doneti nikakav uspeh. Ukoliko imate metatagove dobro optimizovane, oni neće vredeti ništa ukoliko je sadržaj koji se nalazi na strani loš. Samo ukoliko se ukrste više pozitivnih faktora povećavaju se i šanse za uspeh.

Jačina uticaja faktora

Svaki do ovih faktora ima jačinu skaliranu od jedan do tri što je i prikazano na tabeli u gornjem desnom uglu. Jačina tri je označena kao najznačajnija, nešto na šta posebno treba obratiti pažnju jer može da izazove veći uticaj u odnosu na druge faktore. Što se negativnih faktora tiče, karta prati isti poredak gde je tri minus najlošiji.

Pogledajte detaljnije periodičnu tablu i njena objašnjenja, kliknite za uvećani prikaz.

 

Periodična tabla SEO ranking faktora koristi se sa dozvolom

No Responses

ADD YOUR COMMENT