optimizacija konverzija CRO

Optimizacija konverzija – osnove (CRO) [infografika]

Svi koji su imali među svojim ispitima statistiku, sigurno se sećaju testiranja hipoteza. Upravo je to osnova optimizacije konverzija na željenom sajtu.Polazite od pretpostavke da određeni parametar na stranici treba promeniti jer smatrate da će na taj način broj konverzija porasti, poređenjem sadašnje stranice sa modifikovanom kroz A/B split test jednostavno se može doći do rezultata da li je hipoteza ispravna ili ne. Lepota marketinga na internetu je što se sve može ispratiti kroz analitiku sajta i na taj način imate precizne podatke svakog testa koji izvršite na sajtu.

Šta je optimizacija konverzija po Wikipediji?

U internet marketingu, optimizacija konverzija odnosno optimizacija racia konverzije (CRO) je metod kreiranja iskustva za određeni web sajt ili odredišnu stranu (landing page) sa ciljem povećanja broja posetilaca koji se konvertuju u kupca.

Nakon mnogo uloženih resursa u SEO, vremena i novca konačno ste postigli svoj cilj. Uspešno ste se rangirali za željene upite u top 5, saobraćaj na sajtu raste, sada konačno možete da se opustite i čekate svoje kupce.

Do sada ste već saznali da SEO nije jednokratan posao i da zahteva kontinuirani rad, međutim kako ulažete u internet marketing ( ovde mislim i na ostale kanale marketinga a ne samo na SEO) čini vam se kao da otvarate Pandorinu kutiju iz koje stalno izlazi nešto novo, nešto sledeće što treba da primenite na svoj sajt. Sada na scenu nastupa CRO odnosno optimizacija konverzija, bez adekvatne CRO, sav SEO posao koji ste radili može biti uzaludan.

Dakle, dobro ste ulagali u SEO, dobili svoje pozicije, poseta lagano teče ka sajtu, čekate konverzije ali ništa se ne dešava. Pitate se šta nije u redu i nikako vam nije jasno zašto ne vidite rezultate tolikog ulaganja.

Sada je trenutak da se setite zlatnog pravila:

                                     Broj poseta ne znači obavezno i isti broj konverzija.                 

Ako SEO dovodi posetu na sajt, onda optimizacija konverzija predstavlja podršku performansi sajta i povećava prodaju odnosno definisani cilj, te vam je jasno da je CRO (optimizacija konverzija u daljem tekstu CRO) obavezna za svaki web sajt koji ima neku konverziju.

Korak 1. Ispitivanje stanja

Da bi se CRO dobro uradila krećemo od ispitivanja posetioca i njhovih navika na sajtu, kuda se kreću, šta pretražuju, koje su to stranice sa najvećim procentom izlaza. Ovde se najveća pažnja obraća na levak prodaje (sales funnel), da biste dobili precizne podatke potrebno je da su podešeni ciljevi u analitici (Goals).  Svaki sajt ima drugačiji tip konverzije na sajtu, kod nekoga je to telefonski poziv, pretplata na njuzleter (bilten), kupovina proizvoda, preuzimanje (knige, softvera, itd).

Najbitnije je da se postavi zdrava strategija za optimizaciju konverzija.
Nakon postavljanja ciljeva, pogledamo najvažnije parametre u analitici.

Uporedite svoj sajt sa konkurencijom.  Ne samo da ćete steći uvid u to koji elementi nedostaju vašem sajtu, već svaki od tih elemenata kro A/B split test možete proveriti koliko su značajni za posetioce vašeg sajta. Uporedite cene, ponudu i kako vaša konkurencija komunicira sa zajedničkom ciljnom javnošću. Postavljanje uspešnog prodajnog levka je osnova za CRO, a uspostavlja se kroz kombinaciju analitike i testiranja sa landing stranama.

Korak 2. Kreativni proces

Da bi došlo do konverzije, korisnik kada donosi odluku o kupovni online prolazi iz faze istraživanja u fazu kupovine. Da bi korisnik postao kupac mora da odluči kome će pokloniti svoje poverenje a odluka sa kojeg će se websajta obaviti kupovina može da zavisi od mnogo faktora. Ovde  dolazimo do odredišnih strana (landing pages) i značaju njihove optimizacije. Izuzetno preporučljivo za povećanje konverzija je da svaku promenu radite kroz A/B split test, jer na taj način možete u svakom trenutku da znate koja test lading strana nije proradila zadovoljavajuće.

Detalji ponekad mogu da budu izuzetno važni u opitmizaciji konvezija, pogledajte ispod infografiku koja objašnjava najvažnije elemente u optimizaciji landing strana,  koju možete pregledati u punoj veličini klikom na sliku.

optimizacija konverzija 

Ukoliko želite da postavite infografiku na vaš sajt, kliknite na kod u boksu ispod infografike, pritisnite CTRL+C da kopirate ceo kod, na željenoj stranici pritisnite CRL+V da umetnete kod na strani. Za štampu kliknite na sliku i pritisnite CTL+P

 

<a href=”https://ivanapetrovic.net/optimizacija-konverzija-cro-infografika/?utm_source=blog&utm_medium=infografik&utm_campaign=cro”><img src=”https://ivanapetrovic.net/wp-content/uploads/2014/04/optimizacija-konverzija.jpg” alt=”Testiranje izgleda sajta za povećanje konverzija” width=”600″ height=”4812″ border=”0″ /></a>

Korak 3.  Testiranje

U infografici iznad objašnjeno je koji su to elementi koje najčešće menjamo pri optimizacije landing strana.  Na sajtu  www.marketingcharts.com, pronašla sam zanimljivo istraživanje iz Novembra 2013. kada je u pitanju poboljšanje racija konverzija na UK tržitu, tabela je preuzeta odavdeDva najčešća testa koja se primenjuju su A/B split test i multivarijaciono testiranje. 

EconsultancyRedEye-Most-Valuable-Methods-for-Improving-Conversion-Rates-Nov2013

A/B Split testiranje

Kreiranje serije novih landing strana koje predstavljaju redizajn postojeće landing strane. U analitici pod Experiments, možete odabrati količinu saobraćaja kojoj želite da se prikazuju nove stranice. Kada unesete nekoliko novih landing strana soabraćaj se nasumično prikazuje jednak broj puta svakoj redizajniranoj stranici i beleži se statistika.

Multivarijaciono testiranje

Razvoj novih landing stana (varijacije postojeće landing strane) sa redizajnom specifičnih elemenata na stranici. Na isti način se vrše eksperimenti u analitici i poseta se nasumično i jednako prikazuje na svim stranama u eksperimentu. Kada se radi multivarijaciono testiranje ovde bi bilo poželjno koristiti tzv. toplotne mape (heat maps), sama analitika ima svoje toplotne mape, koje prikazuju kuda se posetioci najviše kreću na strani odnosno na koje elemente najviše klikću.

Korak 4. Izveštavanje i korišćenje podataka

Treba imati na umu da saobraćaj na sajtu bez konverzija ne znači ništa i nema nikakvu vrednost. Strategija optimizacije konverzija uključuje istraživanje, identifikaciju landing stranica za optimizaciju, kreiranje serije promena na tim stranama i kontinuirano testiranje tih promena da bi se pronašla najbolja kombinacija koja dovodi korisnike koji posećuju sajt do željene akcije.Ukoliko se optimizacija konverzija pravilno postavi imaćete dugoročne efekte za vaš sajt.

Moji izvori za ovaj članak:

www.wikipedia.org

www.google.com/analytics

www.marketingcharts.com

https://www.coastdigital.co.uk

https://unbounce.com

Da li vam je bitna optimizacija konverzija? Da li radite A/b split testove na svojim sajtovima? Podelite svoja iskustva u komentarima ili na društvenim mrežama

ADD YOUR COMMENT