Oglašavanje facebook vs. Google Display Network

Delim infografiku koji je objavio wordstream povodom isplativosti Facebook oglasa i Google platforme za oglašavanje Google.

Facebook koji po proceni vredi 100 milijardi dolara što je polovina procenjene vrednosti Google-a.  I jedna i druga platforma najviše prometa  generiše kroz oglašavanje, tačnije Google 96% prometa, a  Facebook 86%.

Šta je Display advertising u kratkim crtama?

Omogućava kreiranje  svih tipova oglasa (sa slikom, tekstom, interaktivne i video), reklame se distribuiraju na sajtove koji su relevantni kontekstu reklame (reklame se prikazuju publici koja se smatra da će biti najviše zainteresovan za oglas), u korisničkom panelu podešavate budžet, kampanje kao i rezultate.

Wordsream je kreirao komparativnu analizu dve najveće online display advertising mreže: Facebook i Google Display Network-a (GDN).

Treba napomenuti delikatnost ove komparacije jer Google predstavlja pretraživač, kojem Display Network donosi oko 20% prometa od ukupnog oglašavanja, i koji reklame distriburia kroz milione sajtova na internetu, kao i na njihovim drugim sajtovima poput YouTube-a, Blogger-a, Gmail-a.

Dok je Facebook društvena mreža, koja distribuira oglase kroz svoju mrežu.

Facebook vs. Google Display Advertising - Comparing the value of the world's largest advertising venues. [INFOGRAPHIC]

© WordStream, a Google Keyword Tool, and AdWords Tool Provider.

Iz svog ugla:

Kreirala sam kampanje na različitim tržištima u Evropi i na Facebook-u i na Google-u, sa neograničenim budžetom za Google i pristojno velikim na Facebook-u.  Rezultati koje smo postizali na Facebooku bilisu krajnje  nezadovoljavajući (po parametru dobiti).

Najveće zamerke:Vrlo nizak CTR, premala slika, premalo teksta, nema mogućnost retargetiranja ili remarketinga, kontekstualnog targetiranja, a praćenje rezulata je jako slabo u poređenju sa GDN. A tek korisnički centar je tek priča za sebe, čini mi se da Facebook ima robota koji obrađuje zahteve i to vrlo sporog, za jedno pitanje čekala sam i po 2 nedelje na reply, dok mi se u Google-u nije dogodilo da u roku od 24h ne dobijem odgovor.

Po mom mišljenju Facebook oglasi odlični za promovisanje  Facebook stranica, ali ne i za oglašavanje proizvoda (e-commerce), barem kada je Evropsko tržište u pitanju (za Srbiju ću napraviti poseban članak).

Korisnici Facebook-a su tu da bi se zabavili, potrošili vreme sa prijateljima ili porodicom  a ne da bi kupovali.

Ako vam se dopao ovaj članak, podelite svoje iskustvo i utiske u komentarima ispod.

Comments
 1. Fin infografik i zanimljivo iskustvo što se tiče oglašavanja. Lepo od tebe što si podelila :)

  Što se FB oglašavanja tiče kod nas (Srbija), imao sam percepciju baš kao i ti:

  “Korisnici Facebook-a su tu da bi se zabavili, potrošili vreme sa prijateljima ili porodicom  a ne da bi kupovali.”

  Međutim, rezultati su me razuverili. Vrlo je pipavo i daleko ispod adwords nivoa (što se tiče mogućnosti), kao što si i ti pomenula, ali daje rezultat. U mom slučaju, pored oglašavanja je uvek bila i FB strana, dakle, konstantna komunikacija i interakcija uz oglašavanje.

  • Glavni urednik

   Hvala ti na komentaru. Klijenti žele samo rezultate i u principu teško ih je uveriti u to da, dugoročno gledano imaće rezultat, da ne pričam o tome kad sam jednom rekla da reklamiramo Fan page a on mi kaže: “ne treba on meni na Facebooku, treba da dođe odmah na sajt”, tako da prosto kada vidiš da nema razumevanja moraš da odustaneš od nekih stvari.
   Kada smo radili FB kampanje za proizvode, najbolji rezultati su bili na Skandinavskom tržištu ali dalo ispod margine dobiti.

 2. Kada odes na google/trends mozes lako i ocito da vidis ko ima koju popularnost a time i promet.
  Znaci kod nas je sitaucija sigurno dugaija nego u drugom delu sveta. Ali je na fejsu izgleda jako popularan i u svetu EU,SAD) i kod nas. Kod nas je malo vasara, ali n avasaru se prave pare. Znam neke ljude koji zive od vasara, preko cel egodine obilaze vasare i lepo zaradjuju. Ljudi vole da potrose na vasaru…
  Na fejsu najbolje ide f.page, sto fejsbuk forsira, ali moze da ide i sajt.
  Znaci stvar je nacina , strategije i vestina marketiranja.
  Fejsbuk je neverovatno dominanatan.
  Znaci kad odes na trends, ukucaj u polje google,youtube,facebook i izbacice ti poredjenje pa mozes po zemljama da sortiras i po pretragama.
  Youtube se isto jako dobro rangira (naravno on je google- ov sad)

  Pozdrav

  • Ljubiša hvala na odgovoru. Nažalost Srbija kao nerazvijeno online tržište ne može korititi prave koristi Google trends alata jer su i podaci koje alat daje nepotpuni, u većini slučaja neće biti dovoljno informacija. Kada se procenjuje isplativost neke kampanje pre nego što se u nju ulaže, pregleda se prosečni CPC grupe ključnih reči (koristi alat Traffic Estimator u Google Adwordsu.) Tema članka je iskuljučivo isplativnost oglasne kampanje na Google Display mreži u odnosu na Facebook oglase. Pozdrav Ivana

 3. Bilo bi dobro da je ova infografika preveden na neki od ex-yu jezika inače je veoma dobra ;)

ADD YOUR COMMENT