Koliko minimalno treba da uložite da testirate Google adwords kao prodajni kanal?

Da, dobro ste primetili ovo je još jedan članak sa zamornom matematikom i raznoraznim kalkulacijama za potrebe Google Adwords oglašavanja. Za slučaj da vas glava nije dovoljno zabolela od računanja isplativosti postojeće Adwords kampanje  ovo je tekst za one koji su možda probali adwords i situaciju “nije radilo”.

Čitali ste ponešto o Adwordsu, kod mene na blogu ima kategorija gde blebećem o tome, ima svašta pametno pogotovo kad se tek počinje sa oglašavanjem pogledaj ovde sekciju. Kaže vam prijatelj da samo prodaje preko Adwordsa, batalio sve vidove offline marketinga i vi se ohrabrili da krenete. E sad, koliko treba da uplatite budžeta za tu prvu kampanju? Ta prva kampanja se vrlo brzo pretvori u poslednju, ako se niste pažljivo pripremili za kampanju.

Najvažnije pitanje potencijalnim klijentima jeste o budžetu, gde klijent ne zna da li mu je potrebno 100€ ili 1000€ za test kampanju.

Samo istraživanje ključnih reči nije dovoljno dobar način kao odgovor na ovo pitanje i potrebno je ući mnogo detaljnije u poslovnu nišu potencijalnog klijenta.

Kako da znate da ste dobro odredili potreban budžet:

1. Uraditi detaljno istraživanje ključnih reči i prosečne cene po kliku

Budžet od velike mere zavisi od broja ključnih reči koje ćete uvrstiti u svoj nalog. Kao i od konkurentnosti u niši. Ukoliko oglašavate turistički aranžman na primer letovanje u paraliji gde ima još 30 ponuđača logično je da će vam trebati visok bid samo da se zadržite na prvoj stranici.

Kako naći ključne reči za Adwords kampanju?

Kako je Google Adwords jedan od Pay-Per-Click sistema odnosno plaćanja po kliku to takođe znači da ukoliko se vaš oglas prikaže 100 puta a niko ne klikne vama neće biti naplaćeno prikazivanje oglasa. Izuzetno nam je bitno da odaberemo prave ključne reči da ne bismo budžet rasipali na nerelevantne ključne reči. Ovo bi praktično značilo da ukoliko oglašavate lokalnu školu stranih jezika i na primer kurs engleskog jezika ne stavite na listu ključnih reči >engleski jezik prevod< ili >engleski jezik online<.

Dakle, pri proceni budžeta bitno nam je da odredimo ključne reči na koje će naši potencijalni kupci kliknuti jer se tada budžet troši.

2. Pozicija oglasa i konkurencija

Svaka pozicija oglasa plaća se drugom tarifom.  Na primer, većina oglašivača želi da njegova ponuda bude u prva tri oglasa na pretrazi. Što je veći broj ponuđača na jednu oglasnu poziciju cena po kliku je viša.

Koliko ću platiti za određenu ključnu reč?

Zavisno od vaše niše razlikuje se i cena koju plaćamo po kliku za ključne reči. Naravno da se razlikuje cena po kliku za pvc stolariju  sa prosečnom cenom po kliku od €0.26 u odnosu na ključnu reč kotlovi na gas sa prosečnom cenom po kliku od €0.03. Vidite razliku?

Ključne reči ne dodajemo napamet  već koristimo Googleov alat za planiranje ključnih reči. U Planeru podesimo zemlju i jezik koji targetiramo i dobićemo procenu koliko svaka pojedinačna ključna reč ima opseg i koliko košta po kliku. Ovaj podatak treba uzeti sa rezervom jer je zasnovan na istorijskim podacima i nije preterano precizan za srpsko tržište pa računajte barem 30% više od toga za budžet.

 

3. Vremenski period testa

Da li želite da vidite rezultate za nekoliko nedelja, nekoliko meseci ili za godinu dana?  Ovo je takođe direktno povezano sa stavkom broj 4.

Potrebno je da u test kampanje uđete pre svega sa realnim vremenskim okvirima. Vremenski okvir ne zavisi samo od budžeta već i od poslovne niše. Ukoliko na primer imate metražu i želite da kreirate oglasnu grupu za tvid kao vrstu materijala, moguće je da tu nemate dovoljan volumen pretrage da dobijete zadovoljavajući broj prodaja za jedan mesec. Vratimo se na primer pvc stolarije, ključna reč pvc stolarija ima 8100 prosečne pretrage na mesečnom nivou u Srbiji. Ukoliko 1% korisnika koji pretražuje ovu ključnu reč klikne na vaš oglas, da li je realno očekivati prodaju od samo 81 posetioca sajta? Verovatno nije, ali vi nećete oglašavati samo jednu ključnu reč. Zato je cilj da se napravi dovoljan volumen pretrage da bi se postigao cilj sa vremenskim okvirom. A ukoliko je vaš vrmeenski okvir dugačak, onda možete da podesite mesečnu budžet za nekoliko meseci. Jer vaša test kampanja u tom slučaju neće biti jednomesečna.

4. Kakav je prodajni proces i koji je prosečan prodajni ciklus?

Ovde mislimo na prodajni ciklus u smislu da li kupci istog dana pretražuju i kupe ili prolazi nekoliko meseci pre nego što se odluče na kupovinu.

Ovde ćemo lako izračunati da ukoliko je tipičan prodajni ciklus duži od jednog meseca onda je očigledno da će vam za test biti potrebno nekoliko meseci testiranja da biste imali neke pristojnije podatke za testiranje kampanje. Ukoliko je vaš prodajni ciklus jedan dan, onda ćete imati feedback kampanje u roku od nedelju dana od njenog početka.

5.  Koliki je procenat konverzije?

Detaljnije o procentu konverzije možete pročitati na wikipediji.

Ako se vratimo na ovaj primer o metraži, gde smo rekli da možemo da dovedemo mesečno 81 posetioca na reč pvc stolarija, oni mogu da urade dve vrste konverzije da pozovu broj telefona ili popune kontakt formu ili da poruče online.

Uzećemo kao primer da posetioci žele da popune kontakt formu. Pristojan procenat konverzije smatramo da je 5% a sve preko toga, odličnim. Pa onda dođemo do matematike da ćemo od 81 posete imati 4.05 konverzija (popunjavanje forme). Neka je 100% njih odgovorilo na vaš poziv. I pretpostavimo da je vaš procenat konverzije 25% (zaključenje prodaje) imaćemo 1 novog kupca.

Procena budžeta za Adwords test kampanju

Sad kad sam se ja ovoliko raspisala i vama je naravno sve jasno, možemo da sumiramo. Dobili smo informaciju da ćemo od 81 klika dobiti sigurno 1 novog kupca. I znamo da naša ključna reč košta na primer 0,26€ po kliku, treba da uložimo 80,74€ da bismo generisali jednu prodaju.

Došli smo do podatka da nam treba minimalno 80,74€ za inicijalnu kampanja sa jednom ključnom reči za test period od oko mesec dana bazirano na ceni po kliku, volumenu pretrage i prodajnom ciklusu. Tako da ukoliko imate samo 100€ mesečno, onda će vam trebati oko godinu dana da testirate jednu ključnu reč. Naravno moguće je da ćete generisati prodaju brže, ali je isto tako moguće da će vam trebati i duže nego što smo pretpostavili u primeru za dolazak do prve prodaje.

Moj predlog bi bio početni budžet od minimalno 200€ za testiranje jedne ključne reči da bi ona imala potencijala da se razvije i pokaže.

Kao što se može primetiti iz teksta ima dosta varijabli koje utiču na procenu Adwords budžeta test kampanje.

Pre nego što kažete da Adwords ne radi u vašoj grani, proverite prvo da li ste izračunali dobro potreban budžet za test kampanju (pretpostaviću da ste dobro podesili nalog i da je vaša landing strana i ponuda zadovoljavajuća).

Očekujem u komentarima da čujem vaše kalkulacije za potreban budžet test kampanje i vašu logiku razmišljanja, nemojte da budem jedina koja stalno piskara. :)

Slika u headeru preuzeta odavde.

ADD YOUR COMMENT