Prethodna godina je mnogima bila izazovna, ali su neki taj izazov prigrlili, pronašli tajnu veštinu ratnika samuraja i izašli kao pobednici, dok je iza njih letelo 220 parčića protivnika. Ah, taj miris pobede.

U razgovorima sa nekim ljudima koji su na višem spiritualnom nivou saznala sam da je 2020. bila godina transmutacije i da, ako tako rešimo, život nam se može potpuno preokrenuti na bolje.

U martu smo svi obukli debeli kaput neizvesnosti i strepnje, a ostatak godine mogu opisati samo kao hodanje po zaleđenom Bajkalu. Međutim, čak i ako nam je ova godina bila teška, možemo retrospektivom da izvučemo iz nje nekoliko generalnih lekcija:

 • Naučili smo da cenimo dodir i kontakt sa ljudima u offline okruženju
 • Naučili smo da cenimo sitne stvari poput šetnje po parku i sporadični osmeh prolaznika
 • Naučili smo da je više nego ikada važno da živimo u sadašnjosti i da ostavimo prošlost u prošlosti, a budućnost u budućnosti 
 • Shvatili smo da smo društvena bića i zahvalili se na modernim tehnologijama koje su nam omogućile da radimo od kuće i pričamo sa prijateljima (samo zamislite na trenutak koronu tamo negde 2000. kada nije bilo neograničenog interneta)

Upravo zato poslednjih par godina na dan dočeka Nove godine, umesto pravljenja finansijskih ciljeva i planova od kojih bi mi pre 7 godina glava zujala, praktikujem pisanje retrospektive. Kada radimo retrospektivu prebacujemo naš fokus na aktivnosti koje su proizlazile iz neke naše akcije i to u nama budi pozitivna osećanja.

Primer: Započela sam snimanje podkasta na engleskom jeziku, uprkos mojim unutrašnjim razmišljanjima poput “Da li mi je engleski dovoljno dobar?”.

Da bismo u nekoj oblasti postali bolji, kao i u svemu, potrebno je da vežbamo. Možemo li da postanemo bolji trkači, ako ne trčimo redovno?

Internet konekcija nam je donela nepresušan izvor informacija sastavljen od članaka, videa, knjiga i kurseva. Međutim, ono što se dešava sa svom tom konzumacijom sadržaja je pasivnost. Postajemo bolji u svojim veštinama i upoznavanju sebe tako što praktikujemo. Zato je akcija toliko važna. A da bi akcija postala svakodnevnica, potrebna je disciplina.

Cilj koji želimo da postignemo retrospektivom je da osvestimo i naučimo šta se u prošlom periodu desilo, kako bismo mogli jasno da izaberemo kako ćemo da se postavimo u budućnosti, odnosno u novoj godini.

Izdvajam osnovni set pitanja koji je meni pomogao da se setim određenih situacija:

 1. Koji događaji su ti se dopali ove godine?
 2. Koje lekcije si naučila?
 3. Šta ti je nedostajalo?
 4. Šta ti se desilo što ne želiš da ti se ponovi? Kod ovog pitanja imamo i potpitanje: a. koje akcione korake možeš da preduzmeš da sprečiš ponavljanje ove situacije?
 5. Koje događaje si voleo/la i želiš da se nastave?
 6. Koje aktivnosti su ti najviše crpele energiju? I uz ovo pitanje ide jedno potpitanje: a. šta možeš da uradiš da ti te aktivnosti, ukoliko se nastavljaju u novoj godini, ne oduzimaju energiju ponovo?
 7. Zamisli da u novu godinu možeš da uneseš samo jedan kofer – koje misli, veštine i osećanja želiš da spakuješ i poneseš sa sobom?

Evo i nekih pomagala koja ti mogu pomoći da jasnije vizualizuješ proteklu godinu:

Dnevnik 

Redovno pisanje dnevnika nam pomaže ne samo da rasčistimo misli iz glave (brain-dump), već je i naš jedinstveni sistem za praćenje napretka. Ako ste pisali dnevnik, vratite se kroz prethodne mesece i pročitajte neke od tekstova koje ste pisali. Zapitajte se da li je i danas sve potpuno isto kao tada kada ste pisali ili se u međuvremenu ipak nešto promenilo. 

Evo ja sam u svom dnevniku pronašla tekst u kojem mi je jedna rečenica posebno zapala za oko: 

“…Ako se osećaš duboko nezadovoljno zbog svih isplaniranih, a neurađenih zadataka, postavi sebi sledeće pitanje – koliko često tokom dana prelistavaš društvene mreže? Da li znaš da što češće to radimo tokom dana, navikavamo se na dozu dopamina koju dobijamo skrolovanjem? Jedini nači da se odbraniš od zavisnosti je da bukiraš satnicu za vreme na društvenim mrežama.”

Nedavno sam pogledala fim Social Dilemma i bacio me je u razmišljanje koliko vremena stvarno provodim na telefonu poslovno, a koliko pod izgovorom posla. To me je navelo da napravim i akcioni plan kako to mogu da promenim.

Glavna caka u razgovoru sa sobom jeste iskrenost, jer vi postavljate pitanje i vi na njih odgovarate. Čak i kad niste zadovoljni odgovorom, budite iskreni prema sebi.

Jer, kada nam je jedno oko zatvoreno, nikada nećemo jasno videti celu sliku. 

Ponoviću rečenicu sa početka teksta – postajemo bolji u svojim veštinama (i poznavanju sebe) tako što ih disciplinovano praktikujemo.

Galerija fotografija

Par puta godišnje nateram sebe da izradim album najlepših trenutaka prethodnog perioda. Kako mobilni koristim za posao (stvarno :)) u mojoj galeriji se pored porodičnih fotografija takođe nalaze i bitni delovi važnih konverzacija, testemonijala i svašta nešto još što koristim za posao. 

Verujem da većina vas ima barem jednu sliku napravljenu telefonom svakog meseca. Pokušajte da se setite šta se tog dana dešavalo. 

Na primer, ja sam pretragom po galeriji došla do snimka iz 2. maja kada sam razbila svoju fobiju od kamere i počela da snimam storije u video formatu

Monumentalan trenutak za mene. Kako mi je sada nakon nekoliko meseci konstantnog snimanja manje više normalno da gledam u kameru i nešto pričam, taj trenutak bih možda ispustila da se nisam vratila da pogledam po galeriji. 

Dalje možemo koristiti mejl, mesindžer i druge aplikacije za komunikaciju, jer vas mogu podsetiti na neke dobre i kvalitetne interakcije koje ste vodili. Feed na društvenim mrežama vas može podsetiti na profile koji su u nekom trenutku pozitivno uticali na vas.

Poenta u analizi prethodnih koraka je što će pored pozitivnih biti i manje pozitivnih situacija. Od ovih drugih ne treba bežati, već pustiti ih da prođu iz uma u ruku, pa kroz olovku na papir. Ali fokus treba staviti na sve događaje i aktivnosti koje su pozitivno prošle, jer neke od njih predstavljaju vaše poboljšanje u nekom aspektu. A to je uvek vredno proslavljanja.

Retrospektiva nam pomaže da širom otvorimo prozore svoje autentičnosti, iskrenosti i jedinstvenosti u izgradnji novih poduhvata i konekcija.

Osvrni se (sine).

0 Shares:
You May Also Like